Ne așteaptă o săptămână cu de toate: de la temperaturi de vară, cu ploi și furtuni, la o răcire resimțită mai ales de miercuri încolo, care la munte va readuce temperaturi negative și chiar ninsori, pentru ca, odată cu finalul săptămânii, să revenim la zile autentice de vară și temperaturi spre 30 de grade.
De unde vine frigul
Ne așteaptă o săptămână în care vom varia de la o zi la alta scenariul sinoptic. Astfel, primele zile din săptămână ne vom afla în zona de acțiune a unui câmp de presiune scăzută, asociat unui nucleu depresionar poziționat în NE extrem al Rusiei, pentru ca, începând de miercuri, în zona țării noastre să persiste presiune ridicată, anticiclonică.
Importante pentru scenariul meteo al săptămânii vor fi o serie de nuclee reci în altitudine, care vor putea determina apariția unor ploi cu aspect torențial, linii de convergență poziționate mai ales în zonele de S, SE ale țării.
Din punct de vedere al circulației maselor de aer, ziua de luni ne păstrează pe o circulație atlantică, cu mase de aer cald pentru ca, odată cu a doua parte a zilei de marți, dinspre N, NE, suntem abordați de aer polar, aer care va face ca abaterile termice de la 850 hPa (1.5 km altitudine) să fie și cu –8, –10 grade sub cele normale pentru data din calendar.
Începând cu ziua de joi revenim la aerul cald, transportat pe circulație atlantică, și la abateri termice pozitive, spre +4, +6 peste normalul climatic.
Temperaturi minime
Luni, 16 mai: minimele zilei pornesc de la un 3 – 4 grade pe crestele montane, 7 – 9, 10 grade prin restul zonelor montane, Transilvania, Maramureș, în timp ce prin nordul Crișanei, al Moldovei, zonele deluroase din Muntenia și Moldova se vor atinge 10 – 12 grade.
În Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea minimele zilei de luni urcă la 13 – 15, 16 grade.
Dimineața zilei de marți aduce același regim termic în mare parte din țară, doar prin Banat (vestul extrem) putând să se atingă și valori de 17 – 18 grade.
Pentru ziua de miercuri, polul de căldură al dimineții se mută pe Oltenia și SV Munteniei, aici urmând să avem cele mai ridicate minime, de 17 – 19 grade, pentru ca în restul țării distribuția temperaturilor din primele două zile să se păstreze: 3 – 4 grade pe crestele montane, 7 –9 grade prin zonele montane, nordul Moldovei, al Crișanei, Maramureș iar prin restul Moldovei, Transilvania, Banat și sudul Crișanei urcăm spre 11 – 13 grade. În Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea ne așteaptă o dimineață cu 15 – 17 grade.
Dimineața zilei de joi vine cu o răcire semnificativă în toată țara, astfel că vom avea parte de minime, la nivelul întregii țări, cuprinse între 6 – 8, 9 grade, izolat 10 – 11 grade prin Dobrogea. Pe crestele montane revin valorile negative (-0 spre –2 grade), iar în restul zonelor montane nu se vor atinge mai mult de 3 – 4 grade.
Vineri mai câștigăm câte un grad, două în fiecare regiune a țării, astfel că minimele vor fi cuprinse între 8 – 10, 11 grade, cu doar 6 – 8 grade prin Transilvania, Maramureș, respectiv 13 – 15 grade prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea.
Diminețile de weekend vor fi calde, chiar foarte calde prin Banat și Crișana, unde se pot atinge chiar 19 – 20 de grade, duminică dimineața. În restul țării vom vorbi de valori de 11 – 13 grade.
Temperaturi maxime
Luni, 16 mai, maximele vor fi cuprinse între 22 – 24, 25 de grade la nivelul întregii țări, cu valori chiar și de 27 – 28 de grade prin Banat, SV Olteniei și Muntenia. La munte vom avea parte de maxime de 18 – 19 grade, cu 13 – 14 grade pe creste.
Pe parcursul zilei de marți, prin Oltenia, Muntenia se ating chiar și 29 – 30 de grade, 26 – 27 de grade prin Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, respectiv 22 – 23 de grade prin SE Transilvaniei, respectiv Banat și sudul Crișanei. Prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, zonele montane vom avea maxime de doar 17 – 19 grade, cu 9 – 11 grade pe creste.
Miercuri temperaturile scad la nivelul întregii țări, astfel că doar izolat, prin sudul Olteniei, mai ajungem la 22 – 23 de grade, în timp ce prin nordul și centrul Moldovei, Banat, Crișana, centrul Munteniei și vestul Maramureșului se ating 15 – 16 grade. Mult mai rece va fi prin Transilvania, nordul Maramureșului, nordul Munteniei, regiuni unde abia ne apropiem de un 11 – 13 grade.
Maximele de joi mai câștigă 2 – 3 grade prin Banat, Crișana, Oltenia, unde ajungem la 20 – 22 de grade, în timp ce în restul țării rămânem cu temperaturi sub normalul perioadei (14 – 16, 17 grade). La munte nu avem mai mult de 10 – 11 grade, cu 3 – 5 grade pe creste.
Începând de vineri temperaturile cresc de la o zi la alta, astfel că de la 18 – 20, 21 de grade vineri (cu 23 – 24 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia), sâmbătă ajungem la 25 – 27 de grade tot prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului, în timp ce în restul țării ne vom limita la 21 – 23, 24 de grade, cu 17 – 18 grade la munte (11 – 12 grade pe creste).
Ultima zi a săptămânii readuce temperaturile de vară autentică, 25 – 27 de grade, în cea mai mare parte a țării, doar prin Moldova, Transilvania și Maramureș urmând să avem valori ușor mai mici, de la 22 spre 24 de grade. La munte vor fi maxime de 18 – 19 grade, cu 8 – 10 grade pe creste.
Precipitații
Pe parcursul nopții de duminică spre luni și luni dimineață avem condiții de ploi slabe (însoțite și de fenomene convective) prin Muntenia, apoi, pe parcursul zilei, și prin zonele montane, Dobrogea. Ploi care, prin Dobrogea și izolat și prin Muntenia, pot acumula și 10 – 15 l/mp.
Marți, ploile, cu tot alaiul de fenomene severe (descărcări electrice, grindină, vânt cu aspect de vijelie, ploi torențiale) vor fi prezente prin mare parte din țară, dar cantitățile cele mai importante le vom avea pe Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei, regiuni unde se pot acumula 10 – 15, izolat chiar 20, 25 de l/mp.
Și miercuri avem ploi prin cea mai mare parte a țării, dar, de data aceasta, cantitățile cele mai importante le strâng Muntenia (20 – 30 de l/mp), zonele montane, sudul Moldovei, Dobrogea (10 – 25 l/mp). Prin zonele montane înalte reapar ninsorile.
Pe parcursul zilei de joi ploile continuă prin Moldova, Muntenia (10 – 15 l/mp), Dobrogea (3 – 5 l/mp), în timp ce prin Meridionali și Orientali avem parte de ninsori. În prima parte a zilei de vineri ploile mai rămân prin S, SE Munteniei, Dobrogea (1 – 3 l/mp), în timp ce sâmbătă luăm o pauză de la precipitații.
Încheiem săptămâna cu ploi prin Crișana, Maramureș, zonele montane, nordul Transilvaniei și al Moldovei (1 – 3 l/mp).
Va fi o săptămână care va aduce, per total, 20 – 30 de l/mp de precipitații prin acumulare prin Muntenia, zonele montane, sudul Dobrogei, în timp ce prin restul țării vom strânge un 7 – 10, izolat 15 l/mp.
Din aceste precipitații, în zonele montane, nu doar pe creste neapărat, vom avea parte și de ninsori, care vor putea acumula și un 10 – 15 mm.
Material realizat de Prognoze Meteo:
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.