Autorităţile sanitare americane au anunţat vineri că anchetează 109 cazuri de hepatită de origine necunoscută înregistrate la copii din SUA, dintre care cinci soldate cu deces. Și în Argentina sunt investigate 8 cazuri, au confirmat autoritățile.
În SUA, cazurile de inflamaţie a ficatului au fost detectate în 25 de state şi teritorii americane, iar copiii afectaţi au o vârstă medie de numai doi ani, a precizat un responsabil al Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) într-o conferinţă de presă, transmit AFP şi Reuters.
Alte peste 200 de cazuri au fost înregistrate în afara SUA, mai ales în Europa, a precizat un alt responsabil.
Dată fiind vârsta lor foarte fragedă, copiii afectaţi nu au fost, în cea mai mare parte, eligibili pentru a fi vaccinaţi anti-Covid-19, iar directorul adjunct al CDC pentru boli infecţioase, Jay Butler, a ţinut să sublinieze că „vaccinarea împotriva Covid-19 nu a fost cauza” bolii, precizând că doreşte să pună capăt astfel zvonurilor care circulă pe internet.
Acesta a mai adăugat că infectarea cu Covid-19 nu a fost exclusă ca o potenţială cauză.
CDC privilegiază totuşi pista unui adenovirus, un tip de virus destul de comun, dar despre care nu se ştia până acum că poate provoca hepatită la copii sănătoşi. S-a confirmat astfel că peste jumătate dintre copiii afectaţi din SUA au fost testaţi pozitiv pentru adenovirusul „tip 41”.
Butler a mai precizat că în SUA cazurile au survenit în ultimele şapte luni şi 14% dintre copiii afectaţi au avut nevoie de o grefă de ficat.
„Ştim că această ştire poate fi alarmantă, mai ales pentru părinţii de copii mici, dar este important să amintim că aceste hepatite severe sunt rare”, a dorit el să liniştească publicul.
Deşi 90% dintre copiii afectaţi au necesitat internare, în majoritatea cazurilor aceştia s-au vindecat, mai menţionează AFP.
Și autorităţile sanitare argentiniene anchetează 8 cazuri de hepatită severă de origine necunoscută la copii, a confirmat ministrul sănătăţii, Carla Vizzotti, relatează EFE.
Într-un interviu acordat postului Radio 10, Carla Vizzotti a precizat că "există o alertă privind cazurile de hepatită la copii care apar în lume".
"În Argentina avem 8 cazuri suspecte, dintre care 5 au fost testate pozitiv cu adenovirus iar alte patru sunt investigate", a susţinut titulara sănătăţii, care a precizat că niciunul unul dintre minori nu a avut nevoie de transplant, deşi trei dintre ei suferă de "hepatită severă" şi ar putea avea nevoie de o asemenea intervenţie.
Ministerul Sănătăţii din Argentina informase în urmă cu câteva zile despre detectarea primului caz de hepatită de origine necunoscută la un minor de opt ani din oraşul Rosario, în provincia Santa Fe (centro).
Titulara sănătăţii a clarificat însă vineri că atât respectivul caz cât şi celeilalte 7 sunt considerate cazuri suspecte care în prezent sunt investigate. Potrivit Ministerului, cele 8 cazuri nu au fost clasificate deocamdată drept "hepatită severă de origine necunoscută".
Potrivit, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până în prezent au fost raportate în întreaga lume 228 de cazuri de hepatită infantilă severă de origine necunoscută. Majoritatea au fost înregistrate în regiunea europeană, dar au fost detectate cazuri şi în cele două Americi, în regiunea Pacificului Occidental şi în Asia de Sud-Est.
Primul caz de hepatită infantilă severă de origine necunoscută a fost consemnat în data de 5 aprilie în Marea Britanie la copii cu vârsta sub 10 ani şi fără alte afecţiuni, iar de atunci au fost localizate cazuri similare în Spania, Belgia, Danemarca, Italia, SUA şi Indonezia, printre altele.
Potrivit OMS, vârsta pacienţilor variază de la bebeluşi de o lună şi până la adolescenţi de 16 ani, iar majoritatea nu prezintă simptome de febră şi nici virusul asociat diferitelor tipuri de hepatită cunoscute (A, B, C, D şi E).
Până în prezent, patru minori au murit din cauza acestei tulpini necunoscute, care produce dureri abdominale, diaree, vărsături, iar a zecea parte dintre cei afectaţi au avut nevoie de un transplant de ficat. OMS a recomandat statelor membre să identifice, să investigheze şi să notifice orice caz potenţial pentru a strânge informaţii şi a putea fi identificată sursa acestei boli.