Ungaria se opune embargoului UE pentru petrolul din Rusia. Și nu e singura

Ungaria se opune embargoului UE pentru petrolul din Rusia. Și nu e singura
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul Viktor Orban a anunţat, miercuri după-amiază, că se opune „formei actuale” a proiectului Comisiei Europene privind oprirea etapizată a importurilor de petrol din Rusia, Ungaria argumentând că, deşi ar beneficia de o derogare, i-ar fi afectată grav securitatea energetică.

„Cu toată responsabilitatea, nu putem vota pentru proiectul Comisiei Europene. În forma actuală, o astfel de măsură ar distruge complet securitatea energetică a ţării noastre”, a declarat miercuri după-amiază Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe.

ADVERTISING

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune oprirea progresivă a importurilor de petrol din Rusia, în cadrul noilor sancţiuni impuse Moscovei din cauza intervenţiei militare în Ucraina. Ungaria şi Slovacia ar urma să beneficieze de derogări temporare, întrucât sunt dependente total de importurile de petrol din Rusia, au afirmat oficiali de la Bruxelles.

Dar Peter Szijjarto afirmă că derogarea temporară nu ar fi suficientă. „Livrările de petrol rus sunt necesare pentru funcţionarea Ungariei”, iar Budapesta ar fi exceptată de la oprirea importurilor doar până la sfârşitul anului 2023. „Nu este vorba despre o lipsă de voinţă politică sau de calendar, ci de realitatea fizică, geografică şi în materie de infrastructură”, a explicat Peter Szijjarto.

ADVERTISING

Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta, a anunţat că Ungaria importă din Rusia 65% din necesarul de petrol şi 85% din necesarul de gaz.

Comisia Europeană a transmis miercuri dimineaţă Consiliului UE propunerea formală privind oprirea graduală a importurilor de petrol din Rusia, în cadrul unui nou set de sancţiuni ca urmare a invaziei militare în Ucraina. Consiliul UE are nevoie de unanimitate pentru luarea acestei decizii.

Sancţiunile antiruse au generat dezbateri în cadrul statelor UE, în contextul în care au crescut preţurile la carburanţi şi inflaţia.

ADVERTISING

Oficiali europeni afirmă că Ungaria, Austria, Slovacia, Spania, Italia şi Grecia au semnalat că nu sunt de acord cu oprirea rapidă a importurilor de energie din Rusia. Ţările din cadrul Uniunii Europene importă petrol din Rusia în valoare de 450 de milioane de euro zilnic. Oprirea importurilor de gaz rusesc nu este analizată deocamdată de Uniunea Europeană.

Guvernul Olaf Scholz a admis miercuri că şi Germania s-ar putea confrunta cu „perturbări” ale aprovizionării cu petrol în cazul în care Uniunea Europeană va opri progresiv importurile din Rusia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇