Temperaturi ca-n Iad: Cum e viaţa la 50 de grade, fără frigider și aer condiționat, când şi apa e cu porția

Temperaturi ca-n Iad: Cum e viaţa la 50 de grade, fără frigider și aer condiționat, când şi apa e cu porția
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ar fi trebuit să fie primăvară, dar oamenii se văd deja nevoiți să se adapteze la condițiile din timpul verii. Toropiți de canicula insuportabilă, se ascund în case în timpul zilei, așteptând să se mai răcorească aerul noaptea pentru a putea munci, iar alimentarea cu apă și cu energie electrică e afectată de întreruperi.

În ultimele săptămâni, Nazeer Ahmed a locuit într-unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ. Un val de căldură extremă a cotropit India și Pakistan, iar în Turbat, o localitate din regiunea pakistaneză Balochistan, acolo unde locuiește el, s-au înregistrat zile la rând temperaturi de aproape 50 de grade Celsius, fenomen fără precedent pentru această perioadă a anului, relatează The Guardian.

Viața la 50 de grade, fără frigider și aer condiționat

Ahmed se teme că situația se va înrăutăți. În 2021, aici a fost înregistrată cea mai mare temperatură din istorie în luna mai, 54 de grade Celsius. Anul acesta, spune el, se simte că e mai cald: "Săptămâna trecută a fost incredibil de cald în Turbat. Nu s-a simțit că este aprilie."

ADVERTISING

Valul de căldură a provocat pene masive de curent în India și Pakistan. Turbat, oraș cu aproximativ 200.000 de locuitori, are probleme mari în alimentarea cu energie electrică, iar aparatele de aer condiționat și frigiderele nu pot funcționa. "Trăim în iad", spune Ahmed.

Aceeași poveste și în alte regiuni ale continentului, unde schimbarea climei este resimțită de peste 1,5 miliarde de oameni, în condițiile în care temperaturile tipice verii s-au instalat cu două luni mai devreme: nord-vestul și centrul Indiei au avut cel mai cald aprilie din ultimii 122 de ani.

În Jacobabad, un oraș din provincia pakistaneză Sindh, au fost sâmbătă 49 de grade Celsius, una dintre cele mai mari temperaturi înregistrate vreodată în luna aprilie în toată lumea.

Fermierii pierd recoltele, iar Guvernul e depășit

Canicula are deja un impact devastator asupra culturilor agricole, inclusiv asupra celor de cereale, fructe și legume. În India, productivitatea culturilor de cereale a scăzut cu 50% în unele zone afectate de căldura extremă, iar pe fondul războiului din Ucraina care afectează exporturile de cereale, temerile cu privire la o posibilă criză alimentară sunt în creștere.

ADVERTISING

În districtul Mastung din Balochistan, cunoscut pentru livezile de meri și piersici, recoltele au fost decimate.

Fermierul Haji Ghulam Sarwar Shahwani a suferit ca un câine privind neputincios cum merii lui au înflorit cu peste o lună mai devreme, pentru ca apoi să se usuce din cauza căldurii - a pierdut aproape toată recolta.

Și fermierii care au cultivat cereale au probleme. În condițiile în care o pană de curent durează chiar și 18 ore, agricultura e aproape imposibil de susținut. "Nu știm ce să facem, iar Guvernul nu ne ajută. Culturile au scăzut; acum cresc puține fructe. Fermierii au pierdut miliarde (de rupii - moneda indiană - n.red.) din cauza vremii", spune Shahwani.

Autoritățile sunt depășite. Sherry Rehman, ministrul indian al Mediului, a declarat pentru The Guardian că țara sa înfruntă "o criză existențială", iar problemele provocate de climă sunt resimțite din nord până în sudul Indiei.

ADVERTISING

Rehman spune că valul de căldură a provocat topirea ghețarilor din nordul țării într-un ritm fără precedent, iar mii de locuitori trăiesc sub amenințarea inundațiilor. Ea subliniază că temperaturile foarte mari nu afectează doar culturile, ci și furnizarea de apă: "Rezervoarele de apă se golesc. Barajele sunt la limita de secetă acum, iar sursele de apă sunt insuficiente."

600 de trenuri anulate

Experții atrag atenția că fenomenul cu care se confruntă acum India și Pakistan reprezintă doar începutul. "Valurile de căldură extremă, frecvente și de durată, nu mai sunt un risc din viitor. Sunt deja aici și sunt inevitabile", spune Abhiyant Tiwari, profesor asistent și manager de program la Institutul de Management al Dezastrelor din Gujarat.

Organizația Meteorologică Mondială a anunțat că temperaturile din India și Pakistan corespund cu estimările privind schimbarea climei: "Valurile de căldură sunt mai frecvente și mai intense și debutează mai devreme decât în trecut", se arată într-un comunicat.

Un val de căldură este declarat când temperatura maximă depășește 40 de grade Celsius și se înregistrează cu cel puțin 4,5 grade peste limita normală.

Potrivit departamentului indian de meteorologie, la sfârșitul săptămânii trecute, Bikaner a fost cel mai fierbinte loc din India, cu 47,1 grade Celsius. Imaginile din satelit au arătat, însă, că în unele zone din nord-vestul țării temperaturile la nivelul solului au depășit 60 de grade Celsius, fenomen fără precedent într-o perioadă în care aceste valori se încadrau între 45 și 55 de grade la nivelul solului.

Temperaturile insuportabile pun presiune pe piața de energie din India și Pakistan, unde oamenii îndură căldura și penele de curent de ore în șir. Vineri, necesarul de energie electrică în India a atins un record istoric de 207.111 MW.

Această țară se confruntă cu cele mai grave sincope în alimentarea cu energie electrică din ultimele șase decenii. În multe state, precum Jharkhand, Haryana, Bihar, Punjab și Maharashtra, a fost impusă stoparea furnizării de curent în intervale de peste opt ore.

În încercarea de a grăbi transportul de cărbune în zonele afectate, sistemul feroviar din India a anulat peste 600 de trenuri de călători, pentru a da cale liberă garniturilor care se îndreaptă spre termocentrale.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇