Vladimir Putin, rănit, furios și imprevizibil, după scufundarea de către ucraineni a navei amiral Moscova

452 de marinari au murit, inclusiv căpitanul, în urma atacului cu rachete Neptun asupra crucișătorului rus. Kremlinul nu recunoaște că vasul s-a scufundat după ce a fost lovit de forțele ucrainene, dar reacțiile ulterioare arată o mare frustrare.
Vladimir Putin, rănit, furios și imprevizibil, după scufundarea de către ucraineni a navei amiral Moscova
  • La Washington a sosit un mesaj diplomatic din partea Rusiei în care li se cere americanilor să nu mai trimită arme în Ucraina.
  • Un fost director al CIA spune că din comportamentul liderului rus reiese că e posibil să apeleze la arme nucleare tactice.
  • Forțele Moscovei nu sunt pregătite să declanșeze un mare asalt în estul Ucrainei pentru că nu dispun de suficienți militari și nu reușesc să înlocuiască tehnica de luptă distrusă.
  • Până în data de 9 mai, cea a marii defilări din Piața Roșie, e puțin probabil ca armata rusă să obțină o mare victorie.

Fiecare zi de război sapă la temelia puterii lui Vladimir Putin. El a pornit invazia cu un obiectiv diferit, acela de a-și consolida puterea, dar pentru asta e obligat să obțină victoria. Una care e tot mai îndepărtată.

Scufundarea crucișătorului Moscova este ultima mare umilință îndurată de președintele Rusiei, după înfrângerea din regiunea Kiev, pierderea a mii de soldați și stagnarea de pe fronturile de est și de sud.

Chiar dacă are, încă, o susținere populară masivă, aceasta se erodează rapid în condițiile în care sancțiunile economice se simt tot mai puternic în viața de zi cu zi.

ADVERTISING

Criza economică afectează industria de apărare, mai multe companii au anunțat că nu pot livra comenzile de arme și echipamente, conform graficului din cauza lipsei de componente și materie primă.

Chiar dacă nu recunoaște, războiul e o povară pentru Putin, prins în propria capcană.

Ucrainenii sunt convinși că ei au scufundat nava

Oficialii de la Kiev, dar și agenții de informații occidentale, spun că nava amiral a flotei din Marea Neagră s-a scufundat după ce a fost lovită de două rachete Neptun, în noaptea de miercuri, 13 aprilie.

„A fost un atac ucrainean, doar că rușii nu vor să recunoască. Ucrainenii sunt convinși că ei au scufundat nava”, a declarat Bob Seely, un parlamentar al Partidului Conservator din Marea Britanie, expert în relația cu Rusia, care a vizitat Odesa joi.

“Este posibil ca din cauza faptului că rachetele Neptun nu sunt de dimensiuni mari, manipularea grăbită a muniției rusești pe navă a provocat o explozie și mai mare după ce aceasta a fost lovită de rachete”, a adăugat parlamentarul.

Ministerul Apărării din Rusia a negat că nava a fost lovită de rachetele ucrainene, susținând că la bordul vasului de luptă a avut loc o explozie din cauza furtunii și a manevrării greșite a torpilelor aflate la bord.

Russia Crimea Defence Naval Drills
Moscova, nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră - Foto: Hepta.ro

Dar reacția furibundă a Kremlinului, care a bombardat mai multe orașe din Ucraina, inclusiv Kiev-ul, arată că se desfășoară o operațiune de răzbunare.

La asta se adaugă și nota diplomatică trimisă de Rusia către SUA în care anunță că “vor fi consecințe imprevizibile” dacă America și aliații săi continuă să trimită arme în Ucraina, anunță cotidianul Washington Post.

Putin, tentat să folosească arme nucleare, susține un expert militar american

Legat tot de frustrarea în creștere a lui Putin, fostul director CIA William Burns a declarat într-o prelegere ținută la Universitatea Georgia Tech că “nimeni nu poate lua cu ușurință amenințarea reprezentată de o potențială recurgere a Rusiei la arme nucleare tactice sau arme nucleare cu randament redus”, a spus acesta, citat de Reuters.

Seria de înfrângeri și umilințe suferite de Putin de la declanșarea invaziei în Ucraina a dus conflictul într-o fază în care liderul rus, în căutarea unei victorii rapide, poate escalada folosirea forței.

Dar într-un astfel de raționament există o fisură. De exemplu, masacrul din localitatea Bucea (Bucha) din nordul Ucrainei a șocat opinia publică internațională și a deteriorat grav și definitiv imaginea Rusiei în lume. A slăbit mult alianțele Moscovei, ajungându-se în situația în care chiar și China are rețineri să-l susțină vizibil pe Putin.

În cazul folosirii armelor nucleare, Rusia ar deveni inamicul numărul unu al planetei și nu numai că s-ar crea o alianță globală împotriva Moscovei, dar lui Putin îi va fi extrem de dificil să explice și să susțină o astfel de decizie în fața elitei politice din Rusia și chiar a celor care încă îl susțin.

Liderul de la Kremlin a dublat întotdeauna miza, dar a ridicat-o atât de mult prin invadarea Ucrainei încât realitatea a început să se întoarcă împotriva sa. 

Folosirea armelor nucleare ar putea accelera procesul de autodistrugere al Rusiei.

O victorie pentru defilarea din 9 mai, puțin probabilă

Mark Hertling, general în retragere, expert militar, susține că și următoarele săptămâni vor fi negre pentru armata Moscovei, care nu va reuși să-i ofere lui Vladimir Putin o mare victorie până în data de 9 mai, ziua în care Rusia sărbătorește câștigarea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Russia Victory Day Parade
Parada Victoriei din Piața Roșie, 9 mai 2021. În acest an, Putin vrea să se poată lăuda în fața rușilor cu realizare militară în Ucraina. Experții spun că e puțin probabil - Foto: Hepta.ro

Oficialii de la Moscova au sugerat că la această dată “operațiunea specială” din Ucraina s-ar putea încheia.

“Aceste noi atacuri ale Rusiei în Donbas necesită întăriri.

Încercarea de regenerare a batalioanelor care au acționat în Kiev sau cea de căutare de noi recruți în Donbas, teritoriile ocupate, vor fi extrem de dificile. În opinia mea, aceste forțe nu vor fi disponibile timp de câteva săptămâni și, chiar și atunci, probabil că vor fi ineficiente”, a scris Mark Hertling, într-o analiză a situației din Ucraina.

Este o diferență uriașă între moralul trupelor ucrainene și al celor ruse. Iar acest lucru se vede în confruntările din teren. De aceea experții sunt sceptici că Rusia va reuși să întoarcă destinul acestui război.

“Ucraina continuă să lupte consistent pe fronturile din sud și est. Rapoartele confuze din Mariupol nu oferă o imagine clară, dar este evident că rezistența ucraineană este încă prezentă în oraș”, a mai subliniat generalul Mark Hertling, în raportul său.

“Până acum, Ucraina a reușit să stopeze toate atacurile forțelor ruse din localitatea Izium, punct strategic pe frontul de est.

Atacul cu rachete Neptun asupra navei amiral Moscova oferă o creștere a moralului pentru trupele ucrainene”, a mai adăugat acesta.

Scufundarea de către armata ucraineană a navei Moscova, cea care la începutul invaziei a fost implicată în asaltul asupra Insulei Șerpilor, este metafora care descrie perfect acest război.

Cei care se apără în fața unei invazii absurde și crude, reușesc isprăvi greu de imaginat.

Nava Moscova avea patru tunuri, două lansatoare de rachete submarine, un heliport, lansatoare de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune, lansatoare cu rază scurtă, tunuri antiaeriene și lansator de rachete supersonice anti-navale. Avea o lungime de aproape 200 de metri și se putea deplasa cu o viteză de 32 de noduri (59 de kilometri pe oră).

Toată această mașinărie plutitoare a fost trimisă pe fundul Mării Negre cu două rachete Neptun, lansate de pe un vehicul din sudul orașului Odessa.

Războiul continuă, iar Vladimir Putin rămâne imprevizibil după ce armata lui a suferit pierderi de neimaginat înainte de a declanșa invazia. Un singur lucru e sigur, ucrainenii nu vor renunța și vor lupta până la capăt.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇