9 sfaturi și suplimente alimentare ce pot susține activitatea sportivă

9 sfaturi și suplimente alimentare ce pot susține activitatea sportivă

Sănătatea este o condiție pentru desfășurarea oricărei activități sportive. Un sistem imunitar puternic, o dietă echilibrată, somn de calitate și un stil de viață sănătos oferă energie, vitalitate și putere pentru a susține orice tip de mișcare. Forțarea organismului pentru a depăși limitele impuse trebuie să se producă în condiții de siguranță. 

Ori de câte ori faceți mișcare, corpul are nevoie de energie pentru ca activitatea fizică să se poată desfășura. Sportivii de performanță au mereu la îndemână scheme nutriționale, pe care le utilizează pentru a fi mereu în formă. Dacă activitatea sportivă se realizează sporadic sau este o modalitate de relaxare după perioade solicitante, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să vă pregătiți trupul și mintea. 

ADVERTISING

Sunt persoane, chiar și sportivi, care utilizează diverse suplimente alimentare ce pot susține sănătatea mușchilor și a articulațiilor. Nu uitați însă, că suplimentele nu înlocuiesc o alimentație sănătoasă. 

Dietă echilibrată

Legumele, fructele, proteinele de origine animală, cerealele integrale, laptele și derivatele sale sunt esențiale pentru un stil de viață sănătos. Aceste produse de calitate vă vor oferi energie și vitalitate pentru practicarea oricărui sport. Consumul alimentelor din toate grupele piramidei alimentare înseamnă un aport optim de nutrienți necesari organismului. 

Somn odihnitor

Nu încercați niciodată să faceți activitate sportivă dacă sunteți obosiți. Nu veți resimți nicio plăcere, iar corpul își va epuiza toate rezervele energetice. 

ADVERTISING

Somnul de calitate, neîntrerupt, de cel puțin 8 ore pe noapte, este vital pentru buna funcționare a organismului. 

Încălzire eficientă

Și cei mai buni atleți pornesc antrenamentele cu o încălzire bună. Mușchii și oasele au nevoie de mișcări ușoare pentru a intra în ritm, înaintea oricărei activități sportive. 

Hidratare corespunzătoare

Consumul unei cantități optime de apă este vital pentru o viață sănătoasă. Apa ajută la hidratarea organismului după efort fizic, dar are funcție importantă și în ceea ce privește realizarea digestiei și a tranzitului intestinal normal. 

Consumați cât de multă apă aveți nevoie, înainte și după orice activitate sportivă. 

ADVERTISING

Vitamine si minerale

O dietă care conține multe fructe și legume, înseamnă că din alimentație nu vor lipsi vitaminele și mineralele de care organismul are nevoie. Acesta este și motivul pentru care nutriționiștii ne spun că trebuie să avem la fiecare masă fructe și legume proaspete. 

Antioxidanți și antiinflamatoare

Vitamina C este un antioxidant natural cu rol important asupra refacerii mușchilor după antrenament. Vitaminele A și E au de asemenea rol antiinflamator, reducând efectele negative ale unor mișcări fizice intense. Totodată, acestea scurtează timpul de răspuns al mușchilor pentru o recuperare rapidă. 

Calciu și vitamina D

Acestea sunt responsabile pentru mușchi, oase și dinți sănătoși. Atât calciul, cât și vitamina D, ajută persoanele care fac sport să mențină masa musculară și scad riscul accidentărilor. Calciul se găsește în lapte, iaurt, în legume verzi, somon și în sardine. 

Responsabilitate

Sporirea vigorii și a puterii nu înseamnă un aport substanțial de suplimente alimentare pentru creșterea masei musculare. Substanțele sintetizate în diverse prafuri și băuturi proteice nu fac bine organismului. Consumul unor produse care nu au rezultate dovedite științific poate să ducă la apariția unor probleme de sănătate. 

Atenție la răspunsul organismului față de acestea! În situația în care sesizați reacții adverse mergeți de urgență la medic. 

Precauții

Energizantele, proteinele, aminoacizii, creatinina, steroizii anabolizanți sunt produse la care apelează unele persoane. Consumați cu mare atenție și grijă aceste suplimente pentru că în anumite condiții, pe fondul existenței unor boli cronice, efectele acestora asupra organismului pot fi devastatoare. 

Activitatea sportivă la nivel de amator, dar chiar și profesionist, poate fi susținută prin echilibru și consum de alimente sănătoase, fără excese și cu mare precauție pentru unele suplimente, care pot face mult rău. Efectele unor astfel de produse sunt necunoscute, iar organismul poate genera o reacție foarte puternică. 

Surse de informare:

1. Sport Dietary Supplements and Physical Activity in Biomedical Students - file:///C:/Users/DWF%20L12/Downloads/ijerph-18-02046-v2.pdf

2. Nutrition for sports and exercise - https://www.nutrition.org.uk/putting-it-into-practice/keeping-active/nutrition-for-sports-and-exercise/

3. Dietary Supplements for Exercise and Athletic Performance - https://ods.od.nih.gov/factsheets/ExerciseAndAthleticPerformance-Consumer/

4. Vitamins and supplements for athletes - https://www.medicalnewstoday.com/articles/327166