Abuzurile din copilărie sporesc riscul de scleroză multiplă la maturitate

Abuzurile din copilărie sporesc riscul de scleroză multiplă la maturitate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pe măsură ce cercetarea avansează, devine tot mai clar că traumele au un impact masiv asupra sănătății, la ani distanță de când au fost produse.

Un studiu realizat pe aproape 78.000 de femei norvegiene a arătat că experiențele din copilărie, în special expunerea la abuz emoțional, sexual și fizic, pot contribui la riscul de scleroză multiplă (SM), o boală autoimună invalidantă care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Conform unui raport publicat de Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry, efectele traumelor de la începutul vieții pot dura pe parcursul întregii existențe și contribui la bolile autoimune cronice. Chiar decisiv, după cum arată studiul de față, citat de IFL Science.

ADVERTISING

Scleroza multiplă (SM), o boală autoimună care afectează creierul și sistemul nervos, este o afecțiune extrem de complexă. Printre factorii de risc cunoscuți sunt defciența de Vitamina D, infecția cu virusul Epstein-Barr și obezitatea. Însă recent s-a descoperit că există o perioadă critică în copilărie, cu efecte pe termen foarte lung. Ce se întâmplă atunci poate deveni factor de risc pentru apariția bolii.

Pentru a investiga legăturile dintre afecțiune și traumele din copilărie, cercetătorii au intersectat datele dintr-un studiu norvegian la nivel național, care a urmărit femeile însărcinate din 1999 până în 2018, cu înregistrările spitalicești și cu un registru național al diagnosticelor de SM din Norvegia.

ADVERTISING

Cercetarea a arătat că femeile expuse la abuz emoțional și sexual înainte de vârsta de 18 ani au avut un risc crescut de a dezvolta SM mai târziu în viață.

Dintre cele 300 de femei din studiu care au dezvoltat SM, aproape una din patru a raportat un istoric de abuz în copilărie atunci când a fost recrutată în studiu.

Legătura dintre traumă și SM a fost cea mai pronunțată în rândul femeilor care au suferit abuz sexual (65% risc crescut de a dezvolta SM) și la cele expuse la mai mult de un tip de traumă (risc de 66 - 93% mai mare pentru această boală).

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇