Ambasadorii în România ai Franței, Marii Britanii, Germaniei și Italiei au trimis o scrisoare prin care solicită Guvernului să facă plățile către marii furnizori de energie, iar miniștrii de resort au raportat în ședința Executivului de azi plățile făcute.
Ambasadorii susțin că marii furnizori E.ON, ENEL, ENGIE și Macquarie Asset Management (CEZ) s-au arătat îngrijorați de faptul că cea mai mare parte a poverii financiare a măsurilor de sprijin pentru populație revine sectorului privat, spunând că, pe lângă faptul că aceștia cumulează pierderi de un miliard de euro din cauza scumpirii energiei, ei se confruntă acum și cu probleme de flux de numerar, relatează Economedia.
„Cele patru companii la care facem referire în această scrisoare sunt furnizori importanți de energie din România și au împărtășit analiza lor asupra situației actuale, pe care ne bazăm evaluarea politică, așa cum este precizată astăzi în această scrisoare. Furnizorii noștri furnizează gaz și electricitate pentru aproximativ 4 și, respectiv, 6 milioane de gospodării, cu o cotă de piață combinată de 90 și, respectiv, 70%.
Din toamna trecută, ei s-au confruntat, la fel ca și consumatorii, cu prețuri vertiginoase la energie pe piețele angro. Această dinamică afectează profund și sectorul distribuției de energie, care se confruntă cu o criză fără precedent”, afirmă ambasadorii în scrisoarea citată de Economedia.
În acest context, premierul Nicolae Ciucă a cerut, miercuri, în şedinţa de guvern, o informare asupra plăţilor către furnizorii care au plafonat şi compensat preţurilor la energie, după ce aceștia s-au plâns că statul nu le-a decontat cheltuielile cu plafonarea și compensarea facturilor.
”Joi a avut loc ultima discuţie cu furnizorii a tot ce ţine de atribuţiile Ministerului Muncii prin Agenţia de Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială. Începând de luni, după redepunerea noilor cereri de solicitare de sume, se fac plăţi. Ieri am avut 18 milioane, astăzi, până la ora intrării în Guvern, cât am discutat cu colegii de la ANPIS, avem 3 furnizori cu 6,5 milioane”, a transmis ministrul Muncii, Marius Budăi.
Acesta a precizat că sumele sunt actualizate ”oră de oră”.
”Începând de luni se fac plăţi, ţinem legătura cu furnizorii şi, zi de zi, cum avem situaţiile înaintate de dumnealor şi verificările necesare, imediat punem în plată, pentru că ne dorim să închidem această acţiune cât mai repede”, a adăugat ministrul Muncii, citat de News.ro.
Şi ministrul Energiei, Virgil Popescu, a prezentat situaţia plăţilor:
”La Ministerul Energiei au început plăţile în urmă cu două săptămâni, săptămâna trecută au fost făcute plăţi de 5 milioane de lei, noi facem plăţi săptămânal (..)
Procedura de plată la Ministerul Energiei trebuie să ia în calcul, pentru întreprinderile mici şi mijlocii, a ajutorului de minimis, de aceea, sumele sunt mai mici, la solicutare, decât pentru consumatorul casnic, dar trebuie să verificăm dacă au primit ajutor de minimis, regulamentul european ne obligă să facem acest lucru. Facem faţă şi facem plăţi săptămânal”.
Premierul a precizat că respectarea angajamentelor este importantă: ”Este importantă şi suma, valoarea ei, important este să ne respectăm angajamentele”.
Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunţat, luni, la Parlament, că s-au făcut primele nouă plăţi către furnizorii care au plafonat şi compensat preţurile la energie. Reacţia ministrului vine după ce membrii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER) au transmis că, nici până acum, la aproape patru luni de la adoptarea legislaţiei şi emiterea primelor facturi, nu au primit înapoi banii cheltuiţi cu plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.