Dacă salamandrele și șopârlele, cât și broaștele, dar numai în prima parte a vieții, au capacitatea de a-și regenera picioarele, nu la fel stau lucrurile în cazul broaștelor adulte. În cadrul unui experiment recent, oamenii de știință au reușit însă să redea această adaptare și broaștelor ajunse la maturitate, grație unui cocktail de cinci medicamente.
Cercetările de acest tip sunt abia la început, dar oamenii de știință sunt optimiști că această abordare ar putea fi aplicată în viitor și oamenilor care și-au pierdut membrele.
În cadrul experimentului derulat de oameni de știință de la Universitatea Tufts și Universitatea Harvard au fost folosite broaștele africane cu gheare (Xenopus laevis), conform New Scientist.
Acestea au purtat timp de 24 de ore un dispozitiv (BioDome) conținând un gel în care se aflau cele cinci medicamente despre care se știe că regenerează celulele, ele fiind monitoriazte apoi timp de 18 luni.
”Încercăm să impulsionăm regenerarea într-un organism care, în mod normal, nu poate regenera un membru”, a explicat Nirosha Murugan, și el implicat în studiu, de la Universitatea Algoma din Ontario, Canada.
Broaștele care au primit tratamentul au experimentat creșteri pe termen lung în lungimea oaselor, modelarea țesuturilor moi și repararea neuromusculară.
Noile lor membre, pentru că acestea s-au dezvoltat, aveau o structură osoasă similară cu osul unui membru natural, țesuturi interne și chiar niște degete la capătul membrului, inițial mai mici, dar care ulterior s-au dezvoltat. În plus, membrele aveau și nervi și vase de sânge, fiind la fel de sensibile precum cele inițiale.
Membrele s-au dovedit a fi complet funcționale, broaștele putând sta pe ele, înota și sări.
Absolut toate broaștele astfel tratate au reacționat la tratament, au mai transmis oamenii de știință, care deja încearcă terapia și pe mamifere.