- 30 de parlamentari din propriul partid i-au trimis scrisori în care-i cer să renunțe la poziția de prim-ministru.
- Alcool, mâncare și zeci de invitați la reședința lui Boris Johnson, în timp ce Marea Britanie era în lockdown.
- Premierul britanic este anchetat de Poliția Metropolitană, dar și de un înalt funcționar independent pentru petrecerile din pandemie.
Și în România, fostul prim-ministru Ludovic Orban și-a serbat ziua în sediul Guvernului cu alcool, mâncare și țigări, în timp ce oamenii nu aveau voie să stea fără mască în interior, iar restaurantele, cafenelele și teatrele erau închise.
Un fir subțire de fum plutea în încăpere. Pe masa din lemn masiv, în formă hexagonală, se aflau farfurii cu resturi de mâncare, pahare de șampanie, sticle cu apă, dar și una cu whisky, o cutie de șervețele, o cană cu cafea, dar și două măști chirurgicale.
Trecuseră zece zile de la ieșirea din starea de urgență în care, vreme de două luni, milioane de români au stat în case, s-au deplasat cu adeverințe de la serviciu, respectând un program strict de acces în magazine.
Virusul le dăduse viețile peste cap. Urmele acelui festin erau în cabinetul premierului de atunci Ludovic Orban, care alături de alți membri ai Guvernului au petrecut, fără să respecte regulile de protecție, impuse chiar de cei prezenți.
O fotografie făcută de un participant la petrecere și publicată pe rețelele sociale a produs un val de revoltă în rândul opiniei publice.
A fost prima mare criză de imagine a guvernului liberal, momentul în care susținerea pentru PNL a fost pusă sub semnul întrebării.
Deși Ludovic Orban a plătit amenda, prezentând public scuze, răul făcut nu a mai putut fi reparat.
Unii oameni au înțeles că politicienii, chiar și într-o situație de viață și de moarte, nu respectă regulile și se consideră deasupra legii.
Pandemia, o petrecere fără sfârșit pentru Boris Johnson
În Marea Britanie, de câteva săptămâni, presiunea publică asupra premierului Boris Johnson crește constant, iar 30 de parlamentari din propriul partid i-au trimis scrisori prin care-i cer să demisioneze.
În Partidul Conservator există o regulă conform căreia, atunci când cel puțin 54 de parlamentari cer demisia unui premier susținut de formațiunea conservatoare, aceasta să fie votată în forurile interne.
Dacă se atinge acest număr critic, soarta lui Boris Johnson e pecetluită.
Dar cum s-a ajuns în situația ca premierul cel mai popular al dreptei engleze, cel care a susținut și a făcut campanie pentru Brexit, să devină atât de contestat la un an de la ieșirea efectivă a Marii Britanii din UE?
În perioadele de lockdown, decise chiar de guvernul condus de Johnson, au avut loc nu mai puțin de 15 petreceri cu consum de alcool, la care au participat zeci de oficiali și membri ai echipei premierului.
La multe dintre ele a fost Boris Johnson însuși, iar acum atât Poliția Metropolitană, cât și un anchetator independent, înalt funcționar public, anchetează aceste petreceri.
Experiența unei tinere mame din lockdown-ul britanic
“Mă numesc Lani și am 27 de ani. M-am născut cu o afecțiune hepatică. Din această cauză (la vârsta de 11 luni) am trecut printr-o operație de transplant de ficat, donator fiind tatăl meu.
Am avut unele complicații, dar acum mă simt foarte bine.
Din cauza Covid-19, am stat închisă în casă 12 săptămâni dacă nu mai mult. Am un băiat în vârstă de opt ani și a fost nevoit să meargă și să locuiască cu tatăl lui, pentru ca să nu-mi transmită nimic.
Infectarea era un pericol mortal pentru mine. Aceasta a fost o decizie extrem de dificilă, dar pentru a fi lângă el în viitor, am făcut acest sacrificiu. Până acum, izolarea a fost un roller-coaster de emoții și sunt sigură că acesta e doar începutul.
Este prima dată când îmi amintesc că sănătatea mea m-a făcut cu adevărat să-mi fac griji pentru viitor și, de asemenea, m-a făcut să mă simt vulnerabilă și diferită de colegii mei care ies în oraș la cumpărături.
Acesta este un moment extrem de îngrijorător pentru orice persoană cu o afecțiune asociată, dar cred că, dacă rămânem cu toții uniți și ne sprijinim unii pe alții, vom trece prin asta mai puternici și mai recunoscători ca niciodată.
Multă dragoste pentru toți ceilalți care sunt îngrijorați în acest moment de incertitudine. Fii în siguranță și fii fericit”.
Ca acesta sunt zeci și sute de mărturii ale celor care au respectat regulile, în timp ce Boris Johnson petrecea la reședința sa din Downing Street 10.
Criticat dur de liderul Opoziției
Pe parcursul ultimelor luni, Johnson a prezentat scuze pentru trei dintre reuniunile ilegale, pe măsură ce acestea au fost dezvăluite de presă.
În acest moment, parlamentarii conservatori așteaptă publicarea celor două rapoarte, al poliției și al anchetatorului independent, pentru a iniția procedurile de demitere a premierului.
“Prim-ministrul, în tot acest timp, argumentează dacă acest raport ar trebui redactat sau nu în legătură cu procedurile penale privind încălcarea legii”, a declarat Keir Starmer, președintele Partidului Laburist, liderul Opoziției, pentru cotidianul “The Times”.
“De asemenea, se folosește atât de Sue Gray, cât și de poliție ca scut. Nu e nevoie de un înalt funcționar public sau de comisarul Poliției Metropolitane ca să ne spună dacă a fost sau nu la o petrecere”, a adăugat Starmer.
“Toată lumea știe că a fost și acest joc pe care-l joacă premierul... e ridicol. Dar cred că punctul critic al acestei crize este paralizia politică produsă de o anchetă penală ca urmare a activităților premierului”, a explicat laburistul.
Și cei mai mari susținători ai săi cred că nu mai poate fi salvat
Conform comentatorilor politici din Marea Britanie, Boris Johnson are puține șanse să supraviețuiască în fruntea guvernului și ca lider al conservatorilor.
A trecut cu bine prin crizele succesive provocate de Brexit și de pandemie, dar a fost înfrânt de comportamentul său și de lipsa de respect și empatie față de cei cărora le-a cerut să stea în casă.
E important de observat că votanții săi sunt cei mai revoltați de modul cum s-a raportat la suferința oamenilor în pandemie.
Parlamentarii din circumscripțiile controlate de conservatori sunt sub presiunea alegătorilor care le scriu și cer demiterea premierului.
E o mișcare pornită de jos în sus, pe care nici aliații lui Johnson nu o pot controla sau tempera.
Pentru ca tensiunea să atingă cote maxime, una dintre petrecerile la care a participat Boris Johnson a avut loc în data de 16 aprilie 2021, în timp ce regina Elisabeta îl veghea singură, din cauza restricțiilor, pe prințul Philip, cel care i-a fost soț vreme de șapte decenii.
Guvernul i-a cerut iertare Majestății Sale pentru “evenimentele regretabile care s-au petrecut în timpul unei perioade de doliu național”, conform cotidianului Washington Post.