Un spital din Boston (SUA) a respins cererea unui pacient tânăr pentru un transplant de inimă, printre motive fiind și acela că el nu vrea să se vaccineze antiCovid. Medicii spun că aleg pacienții pentru transplant și în funcție de șansele lor de supraviețuire.
Tatăl bolnavului în vârstă de 31 de ani susţine că fiul său are mare nevoie de o inimă nouă, dar cei de la Brigham and Women’s Hospital, din Boston, l-au scos de pe lista de așteptare, relatează BBC.
Tatăl mai spune că vaccinul antiCovid intră în contradicție cu ”principiile de bază” ale fiului său, pe nume DJ Ferguson, care ”nu crede” în acest vaccin.
Spitalul precizează, însă, că nu face decât să-și urmeze politica proprie.
”Ținând cont de numărul mic de organe avute la dispoziție, facem tot ce putem să ne asigurăm că pacientul care beneficiază de un organ transplantat are cele mai mari șanse de supraviețuire”, se arată într-un comunicat al spitalului transmis BBC.
De asemenea, un purtător de cuvânt a precizat că spitalul solicită ”nu numai vaccinarea potențialilor beneficiari de transplant, ci și un stil de viață care să confirme atât că are șanse mari să treacă cu bine peste operație, cât și să supraviețuiască după transplant, ținând cont că sistemul imunitar al pacientului este puternic afectat”.
Spitalul a mai dat de înțeles în comunicat că au fost luați în calcul și alți factori atunci când s-a decis că tânărul nu va beneficia de un transplat de inimă, dar a refuzat să dea mai multe detalii specifice, ținând cont de confidențialitatea asociată unui act medical.
De asemenea, unitatea sanitară a explicat că, din păcate, peste 100.000 de doritori aflați pe liste de așteptare pentru transplant de diverse organe nu vor putea beneficia de operațiile respective în următorii 5 ani, din cauza numărului mic de organe prelevate de la donatori.
Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA îi încurajează pe cei aflați pe listele de așteptare pentru transplant să se vaccineze și să își facă și boosterul.
De asemenea, dr Arthur Caplan, de la NYU Grossman School of Medicine, a subliniat că după un transplant sistemul imunitar al pacientului este atât de afectat încât chiar și o răceală comună îi poate fi fatală.
”Sunt atât de puține organe disponibile încât nu le vom transplanta unei persoane care are șanse reduse la viață, câtă vreme există alți solicitanți care sunt vaccinați și au șanse mai mari de supraviețuire”, a punctat dr. Caplan.
Familia lui DJ Ferguson spune că el este prea slăbit pentru a putea fi transferat la alt spital, unde să facă totuși transplantul dorit.
”Băiatul meu luptă curajos și are integritate, și principii în care crede, iar asta mă face să îl respect și mai mult. Este corpul lui. Este alegerea lui”, a declarat tatăl bolnavului.
Nu este primul caz în care un cetățean american nevaccinat întâmpină greutăți în spitalele din SUA. La începutul acestui an, o femeie din Minnesota a dat în judecată spitalul local, după ce doctorii au încercat să îl decupleze de la ventilator pe soțul ei nevaccinat, după mai bine de două luni de la asigurarea suportului necesar pentru supraviețuire.
În SUA, peste 63% dintre persoane sunt dublu vaccinate antiCovid, iar peste 40% dintre americani au primit și doza booster.