Premierul polonez cere o poziţie europeană ”fermă și unită” de susţinere a Ucrainei în faţa Rusiei

Premierul polonez cere o poziţie europeană ”fermă și unită” de susţinere a Ucrainei în faţa Rusiei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a îndemnat liderii europeni să adopte o poziţie fermă şi unită împotriva Rusiei, în contextul temerilor că Moscova ar putea pregăti o invazie a Ucrainei, transmite Reuters.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încheiat vineri două zile de discuţii cu omologul său polonez Andrzej Duda, la capătul cărora Varşovia a asigurat Kievul că poate conta pe sprijinul său în eventualitatea unui atac rusesc, fără a preciza însă în ce ar putea consta acest sprijin.

ADVERTISING

''Polonia susţine fără echivoc Ucraina în aspiraţiile sale pro-occidentale'', a asigurat premierul Morawiecki.

După discuţiile desfăşurate în oraşul polonez Wisla, preşedintele Duda a subliniat şi el acelaşi sprijin.

''Polonia respinge conceptul sferelor de influenţă şi susţine deplin integrarea euro-atlantică a Ucrainei'', a scris preşedintele polonez pe Twitter.

Consilierul său pentru politică externă, Jakub Kumoch, a declarat în acest timp agenţiei Reuters că va fi creat un canal special pentru asigurarea unui contact continuu între Polonia şi Ucraina, urmând să fie organizate şi alte întâlniri la nivel înalt.

ADVERTISING

Negocieri peste un ocean de acuzații

Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov au avut vineri la Geneva o întâlnire care a urmat unei serii de consultări iniţiate după ce în decembrie Moscova a transmis Washingtonului un set de propuneri prin care urmăreşte limitarea influenţei militare a SUA şi a NATO în proximitatea frontierelor ruse.

Lavrov a declarat după întrevederea cu Blinken că Statele Unite au promis un răspuns scris săptămâna viitoare asupra acestor cereri ale Rusiei cu privire la arhitectura de securitate europeană.

ADVERTISING

Secretarul de stat al SUA a confirmat că săptămâna viitoare Washingtonul va prezenta Moscovei ''idei'' sub forma unor răspunsuri scrise. Însă el a cerut Rusiei să dovedească faptul că nu intenţionează să atace Ucraina, prin retragerea celor peste 100.000 de soldaţi pe care i-a masat aproape de graniţa cu această ţară.

Blinken şi Lavrov, care după întâlnirea lor au ţinut separat conferinţe de presă, au anunţat că, după ce Rusia va avea primi din partea SUA săptămâna viitoare răspunsurile la care au făcut referire, vor organiza o nouă întâlnire la acelaşi nivel, fără a exclude şi o posibilă întâlnire ulterioară între preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin.

''Nu ştiu dacă suntem pe calea cea bună, voi şti când vom avea răspunsul'' din partea SUA, a mărturisit Lavrov, subliniind că deocamdată a convenit cu Blinken că ''un dialog rezonabil este necesar'' astfel încât ''emoţia să scadă''.

Antony Blinken a reafirmat vineri că Rusia se va confrunta cu un răspuns sever şi rapid în cazul unei acţiuni militare contra Ucrainei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇