Cum au învins mafia politică din Bulgaria doi tocilari de la Harvard. Ce șanse au să stopeze corupția și influența Kremlinului?

Kiril Petkov și Asen Vasilev au câștigat alegerile deși nimeni nu-i vedea ca favoriți, declanșând o revoluție pașnică în țară cu scopul de a reforma instituțiile publice și clasa politică.
Cum au învins mafia politică din Bulgaria doi tocilari de la Harvard. Ce șanse au să stopeze corupția și influența Kremlinului?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Cazurile de corupție și scandalurile de spionaj au provocat proteste masive ce au declanșat o criză politică.
  • Două tururi de alegeri prezidențiale și trei rânduri de parlamentare au avut loc în Bulgaria pe parcursul anului 2021.
  • Toate negocierile pentru formarea noului guvern au fost transmise în direct pe internet și rețelele de socializare.
  • După 11 ani în care s-a aflat în fruntea executivului bulgar, Boiko Borisov a fost înlăturat de la putere.

Într-o dimineață din luna iulie a anului 2020, Hristo Ivanov, fost ministru al Justiției în 2014-2015, alături de doi colegi, s-au urcat într-o barcă cu motor și au plecat într-o călătorie pe Marea Neagră pe care au transmis-o în direct pe rețelele sociale.

Cei trei și-au propus să acosteze lângă proprietatea lui Ahmet Dogan, un miliardar bulgar, implicat într-o serie de aranjamente politice.

Hristo Ivanov voia să le arate oamenilor că gradul de corupție ajunsese atât de ridicat încât un cetățean obișnuit nu avea voie să facă nici măcar plajă în vecinătatea proprietății unui privilegiat, acesta fiind păzit de forțe de ordine plătite din bani publici.

ADVERTISING

Filmarea a fost urmărită de peste un milion de oameni, iar revolta opiniei publice a generat un lung șir de proteste împotriva corupției.

Sistemul oligarhic patronat de premierul Boiko Borisov, lider al formațiunii liberale GERB, începea să se clatine.

Protest Against Corruption in Bulgaria: Defending
În vara anului trecut, o serie de proteste masive împotriva corupției politice au generat o criză care a dus la trei rânduri de alegeri parlamentare - Foto: Hepta.ro

O mare surpriză

Criza politică s-a împletit cu cea sanitară și a dus la un blocaj care a ținut până în 13 decembrie 2021 când guvernul condus de Kiril Petkov este votat de o coaliție formată din patru partide.

În această perioadă au avut loc două alegeri prezidențiale și trei parlamentare presărate de raiduri ale poliției, acuzații de corupție, arestări și reglări de conturi într-un sistem politic intrat în colaps.

“Am finalizat munca a 18 grupuri de lucru – ale căror negocieri, de altfel, au fost difuzate online, transparent pentru toată lumea. O premieră pentru Bulgaria. Încercăm, punct cu punct, să reunim patru partide cu tradiții foarte diferite și platforme politice diferite”, a declarat Kiril Petkov, într-un interviu pentru publicația germană Der Spiegel.

“Ceea ce contează este că am preluat funcția de prim-ministru, în timp ce colegul meu, cofondator de partid, Asen Vasilev, este ministru de finanțe și vicepremier, cu responsabilitate pentru energie și economie, un fel de superministru”, a mai declarat Petkov, în interviul citat.

Pentru o parte a opiniei publice din România, victoria în alegerile din Bulgaria a unui partid înființat în urmă cu câteva luni și condus de doi absolvenți de la Harvard a fost o mare surpriză.

Bulgaria-schimbare-radicală-1

Doi tehnocrați de succes

Veștile venite din țara vecină erau preponderent despre scandaluri politice, asasinate, confruntări între mafii locale, intimidări ale jurnaliștilor independenți, dar și proteste la care oamenii strigau numele Laurei Codruța Kovesi, cerând ca aceasta să stopeze corupția din această țară.

În acest context, faptul că formațiunea “Continuăm Schimbarea” condusă de Kiril Petkov, 41 de ani, și Asen Vasilev, 44 de ani, a învins GERB, partidul longevivului premier Boiko Borisov, a surprins pe toată lumea.

Dar cei doi n-au apărut din valurile Mării Negre. Petkov are dublă cetățenie, canadiano-bulgară, a absolvit finanțele la University of British Columbia, iar apoi a fost admis la Harvard unde a urmat un master în afaceri.

Aici îl cunoaște pe Asen Vasilev, considerat un geniu al finanțelor și afacerilor, admis la Harvard imediat după liceu și care se specializează în finanțe și drept.

După terminarea studiilor, ambii se întorc în Bulgaria, unde dezvoltă companii (start-up-uri) care au succes. 

De exemplu, Asen Vasilev a creat în urmă cu un deceniu prima companie de vânzări de bilete de avion online și a fost primul investitor la Skype, astăzi celebra platformă de comunicații și conferințe digitale.

Amândoi, în diferite perioade, au deținut portofoliile de miniștri ai finanțelor, fiind văzuți ca experți în acest domeniu, tehnocrați care puteau oferi soluții într-o economie de multe ori volatilă cum este cea din Bulgaria.

Cei doi erau cunoscuți opiniei publice, iar o parte dintre alegători, exasperați de criza politică prelungită și de impasul major în care ajunsese țara au decis să susțină proiectul lor, un partid de centru, reformist.

O formă de control și echilibru

Petkov și Vasilev au câștigat alegerile din noiembrie cu 25,3%, obținând 67 de locuri în parlament din 238.

“Asen Vasilev și cu mine ne cunoaștem din 2006 de pe vremea când studiam la Universitatea Harvard. Și de atunci, ținem prelegeri aici, ca parte a <Programului Harvard> pentru Bulgaria. Așa că de 15 ani vorbim despre ce ar putea deveni mica noastră țară. Din punct de vedere politic, Asen și cu mine lucrăm după principiul controlului dublu – nu luăm nicio decizie dacă nu a fost aprobată de amândoi. E o formă de control și echilibru”, a declarat Petkov pentru Der Spiegel.

GUVERN - INTALNIRE CVADRILATERALA - ROMANIA-BULGAR
Boiko Borisov, prim-ministru timp de 11 ani, a fost înlăturat de la putere de doi absolvenți de Harvard care au promis reforme și măsuri anti corupție - Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Negocierile pentru formarea guvernului, dar și audierile pentru miniștri au fost transmise în totalitate live pe internet. Echipa pe care și-a ales-o Petkov e una fără fisură, toți miniștrii au expertiză în domeniile lor, indiferent de ce partid din coaliție i-a nominalizat.

E o reală schimbare a modului de a face politică în partea de est a Europei, au remarcat mai mulți comentatori.

„Am fost asigurat atât de prim-ministru cât și de ministrul de Finanțe că vom avea grijă de oameni în această criză sanitară. Primul nostru motto este toleranță zero față de corupție și al doilea este grija pentru oameni. Vrem ca toți bulgarii să treacă prin această criză dificilă și să aibă posibilitatea unui trai decent”, a declarat Georgi Gyokov, noul ministru al Muncii.

Dar pe acest fundal de reformă și speranță, în Bulgaria se desfășoară și o vastă operațiune a autorităților de la Sofia care încearcă să limiteze puternica influență a Moscovei.

O operațiune de contraspionaj

La jumătatea lunii martie, cu două săptămâni înainte de prima rundă a alegerilor parlamentare, șase cetățeni bulgari dintre care trei activi din punct de vedere militar au fost arestați pentru spionaj în favoarea Rusiei.

Aceștia ofereau informații despre activitatea NATO, a UE, dar și despre armament și exerciții militare trimișilor Moscovei la Sofia.

Procurorii au strâns o serie de dovezi despre activitatea celor șase, de la înregistrări video, la documente și imagini ale întâlnirilor.

Mai mulți “diplomați ruși” au fost expulzați din Bulgaria în lunile care au urmat.

A fost cea mai importantă operațiune de contraspionaj condusă de autoritățile de la Sofia de la sfârșitul Războiului Rece, anunță Jamestown, un site specializat în analiza politicii ruse.

Operațiunea de spionaj “…a implicat pătrunderea în cea mai importantă instituție de securitate din Bulgaria, Ministerul Apărării; în al doilea rând, rețeaua de spionaj includea funcționari activi de rang înalt din ministerul apărării — șeful adjunct al Direcției de buget a ministerului împreună cu doi ofițeri de informații militare în serviciu; în al treilea rând, se pare că Moscova a vizat nu numai planurile de apărare ale Bulgariei, ci și informații legate de NATO, UE, ambasada SUA la Sofia și Agenția Centrală de Informații (CIA); și în sfârșit, grupul de spionaj a fost organizat și antrenat de un lider al cercului de informatori care a fost instruit de GRU la Moscova și a menținut o relație de lucru cu ambasada Rusiei la Sofia, unde a furnizat informații clasificate și a încasat plăți pentru colaboratori”, se arată în raportul publicat de Fundația Jamestown.

Venirea la conducerea Bulgariei a lui Kiril Petkov și Asen Vasilev, doi oameni politici relativ tineri, educați în Occident, înseamnă începutul unor reforme profunde în această țară care, vreme de decenii, a fost un paradis al spălării banilor și al afacerilor necurate, protejate de o elită coruptă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇