Patru partide au încheiat un acord în vederea formării unei coaliţii guvernamentale în Olanda, care îi permite premierului în exerciţiu Mark Rutte un al patrulea mandat şi care pune astfel capăt unor negocieri ce durează de nouă luni.
Partidele VVD (centru-dreapta) al şefului în exerciţiu al Guvernului, D66 (centru-stânga), CDA (centru-dreapta) şi Christen Unie (conservatori) au ajuns la un acord care urmează să fie prezentat miercuri în Parlament, relatează AFP.
Negocieri lansate în urma alegerilor legislative de la jumătatea lui martie au durat 271 de zile - un nou ”record” în Olanda, care a rămas timp de 225 de zile fără guvern în 2017, dar departe de ”recordul” belgian de 541 de zile fără un Executiv,
Mark Rutte, care este premier din octombrie 2010, a demisionat în ianuarie, în urma unui scandal legat de alocaţii familiale.
Rutte a fost supranumit ”teflon”
El nu a fost dezavuat de către alegători în alegerile legislative din martie, în care VVD a obţinut o victorie detaşată, în pofida unui an marcat de o moţiune de cenzură căreia i-a supravieţuit cu un scor strâns.
Această capacitate de a scăpa nevătămat din crize politice i-a adus supranumele ”teflon”.
Prin cel de-al patrulea mandat, Mark Rutte urmează să devină unul dintre liderii aflaţi de cel mai mult timp la putere în Europa, după Viktor Orban, care a ajuns premier în mai 2010, dar departe de cei 16 ani ai Angelei Merkel la conducerea Germaniei.
Partidele noii coaliţii urmează să prezinte acordul în grupurile parlamentare, marţi, după care acesta urmează să fie dezbătut în Parlament miercuri.
Conducătoarea D66, Sigrid Kaag, a cărei formaţiune este a doua cea mai importantă în urma alegerilor, urmează să-şi păstreze fotoliul la Ministerul de Externe, scrie presa.
Actualul ministru al Sănătăţii, Hugo de Jonge, faţa publică a luptei împotriva Covid-19 în Olanda, ar urma, în schimb, să nu rămână în post.