Partidul ACUM, al cărui copreședinte am onoarea de a fi fost ales la primul congres, și-a început activitatea foarte recent, de Ziua Națională a României. Este un partid adept al doctrinei verzi, militant anticorupție, susținător al echității sociale și un promotor al egalității de gen.
De ce un nou partid pe scena politică românească?
• Subiectul ’’mediu’’ e tratat foarte puțin și foarte limitat de partidele românești
Când se vorbește despre mediu în spațiul public, se vorbește mai mult despre tăieri de păduri și arderi de deșeuri. Dar subiectul e mult mai vast. În societatea românească se discuta prea puțin despre efectele încălzirii globale.
Spre exemplu, deșertificarea din sudul României, afectarea recoltelor de secetele tot mai dese și schimbarea direcției curenților de aer sau inundațiile tot mai dese (fenomen care poate exista cu cel al secetei).
Vorbim suficient despre poluarea industrială și despre cea cauzată de sistemul de transport? Dar despre cea cauzată de sistemele de încălzire sau răcire a cladirilor? Poate am vorbi mai mult dacă am observa că vreo 25.000 de români mor anual din cauze legate de poluare.
Este timpul sa vorbim despre soluții și să dezvoltăm o viziune pentru a implementa aceste soluții în timp real.
Transporturile și eficiența energetică a clădirilor sunt subiecte cărora politica trebuie să le acorde importanță. Imobilele sunt pe primul loc la consumul de energie, atât în Europa, cât și în România.
Nu greșesc cu nimic dacă spun că, în loc de a avea aproximativ 95% clădiri ineficiente energetic în România, conform experților, dacă am scădea la 75%, am face economii de multe miliarde de euro anual și am reduce masiv poluarea.
• Elementul cheie, cu impact asupra industriei, economiei, agriculturii, și societății românești la scara largă - Pactul Verde European lipsește aproape cu desăvârșire din dezbaterea publică și din acțiunea guvernamentală.
Cum e posibil ca o asemenea strategie, care nu doar că ne poate aduce zeci de miliarde de euro, dar poate face societatea romanească, în ansamblul ei, mai sustenabila, să nu fie tratată cu importanța cuvenită?
Pactul Verde trebuie să devină subiectul numărul 1 în dezbaterile din România. Pentru asta e nevoie de o nouă viziune în a face politică.
• Mecanismele anticorupție sunt firave
Credem că frontul ăsta trebuie întărit. În ultimii ani, justiția românească a regresat masiv în fața asaltului grupurilor de interese și al reprezentanților politici ai acestora.
Pandemia a distras atenția publicului, a limitat posibilitatea de protest și a ascuns alunecarea într-o zonă de semi-paralizie a justiției.
Ne îndreptăm spre revenirea unei perioade în care marii corupți erau nașii de tren și în care interlopii făceau legea în diferite zone din România. Credem că forțele pro-justiție trebuie susținute și consolidate și vrem să ne jucăm rolul nostru – cât de mare sau de mic va fi – în această direcție.
• România are nevoie de o dinamizare a vieții politice. Prea mulți oameni nu se simt reprezentați de clasa politică și fie nu votează, fie, dacă votează, aleg răul cel mai mic.
Problema nu este numărul de partide, ci faptul că partidele alea sunt prea puțin reprezentative. Multe partide de la noi sunt clădite pe interese ascunse.
De fapt, tot sistemul de stat are la bază un joc de interese, de la contracte de achiziții publice la angajări.
În plus, sunt prea puține partide. Mi-ar plăcea să văd mai multe partide locale, mai multe partide de nișă, cu politici care vizează drepturile animalelor sau, de ce nu, politici agrare.
Prea multe subiecte de importanță majoră sunt acoperite superficial de partidele mari. Prea mulți oameni talentați nu se regăsesc în partidele actuale.
· Subiecte ‘’de ultimă generație’’ au nevoie să fie aduse mai aproape de centrul piaței românești de idei
Cel mai bun exemplu din această categorie ține de provocările din zona digitală.
Cât de multe se discută despre zona de privacy, de gestionare a datelor personale? Dar despre blockchain, cea mai la modă nouă tehnologie? Sau despre amenințarea știrilor false? Despre inteligența artificială?
Dar despre drepturile muncitorilor în noua economie? Sau importanța sănătății mintale?
Sunt multe subiecte care nu sunt încă tratate suficient în România, dar sunt de interes general.
Am putea spune înca multe despre nevoia de a clădi un partid care sa privească la nevoile cetățeanului de rând. Ceea ce va conta va fi acțiunea noastră pentru o Românie în care oamenii pot trăi mai sănătos, o Românie mai echitabilă, o Românie în care legea și drepturile fundamentale ale cetățenilor sunt respectate.
Pentru realizarea acestui articol am lucrat împreună cu co-președintele ACUM, dr. Adela Maghear