Hala veche din Obor a fost închisă de ANPC, dar piața rămâne deschisă. Comercianții vor fi relocaţi

Hala veche din Obor a fost închisă de ANPC, dar piața rămâne deschisă. Comercianții vor fi relocaţi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Hala Centrală din Obor se închide temporar, întrucât condițiile de acolo ”lăsau de dorit”, anunță primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

Piața Obor, însă, rămâne deschisă, spune el.

Hala veche din Obor a fost închisă de către inspectorii de la Protecția Consumatorilor pe o perioadă de maxim 6 luni. Deși e regretabil că un spațiu mare de desfacere se închide în prag de sărbători, siguranța cumpărătorilor e primordială.

Condițiile din Hala Centrală lăsau de dorit. Demult se cereau investiții acolo și poate acum, după acest episod, proprietarii vor demara modernizarea spațiilor de vânzare și depozitare”, a explicat edilul, pe Facebook.

Hala Centrală din Obor s-a închis temporar, nu și piața. Povestea celei mai mari piețe din România merge mai...

Publicată de Radu Mihaiu pe Marţi, 23 noiembrie 2021

Reacțiile cetățenilor nu au întârziat să apară.

ADVERTISING

”Acolo în permanenta era un focar de infecție și o știm cu toții. Însă nu cred că în 6 luni de zile vor aduce mari schimbări. Hala este imensă și îți trebuie o armată de oameni numai să o igienizezi, dezinfectezi. A mai fost închisă, se dădea cu clor, se spălau spațiile, suprafețele și aia era”, scrie o femeie într-un comentariu, făcând referire la o filmare ANPC în uma căreia s-a luat decizia închiderii halei.

VIDEO DEZASTRU pentru bucureșteni: Piaţa Obor a fost închisă de ANPCDetalii AICI: https://www.stiripesurse.ro/dezastru-pentru-bucuresteni-piata-obor-a-fost-inchisa-de-anpc_2109855.html

Publicată de stiripesurse.ro pe Marţi, 23 noiembrie 2021

”La un moment dat auzeam pisoi in zona de măcelarie. Hala are nevoie de renovări şi igienizare temeinică”, scrie o altă comentatoare.

ADVERTISING

Comercianții au fost relocați

Radu Mihaiu dă asigurări că bucureștenii vor găsi în continuare ”cele necesare”, prin relocarea comercianților care au rămas fără tarabe în acest moment.

”Totuși, Piața Obor e cea mai mare piață din țară. A trecut peste multe momente dificile de-a lungul anilor și s-a dezvoltat. Clienții care ii trec pragul vor găsi cele necesare la restul de facilități deschise, în plină siguranță. Vom încerca pe cât posibil să acomodăm comercianții rămași fără spații de desfacere în celelalte zone.

Complexul comercial Piața Obor și Hala Terminal rămân deschise și vă așteaptă cu produse de tot felul, la prețuri accesibile”, scrie primarul.

ADVERTISING

Amenzi de 365.000 lei și peste 11 tone de mâncare retrase

Marți seara, echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov, coordonate de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, au efectuat ample verificări privind respectarea prevederilor legale din domeniu la Halele Centrale Obor, unul dintre punctele comerciale de referință ale Capitalei.   

Au fost controlați 26 de operatorii economici cărora le-au fost aplicate 30 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 365.000 lei și 2 avertismente.  

De asemenea, au fost dispuse măsuri complementare, respectiv:

  • oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a cantității totale de circa 11,5 tone produse alimentare nesigure, în general carne, produse din carne și produse lactate 
  • oprirea temporară a prestării serviciilor  pentru 25 operatori economici
  • propunerea închiderii unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru societatea care administrează Halele Centrale Obor  

Comisarii de pa Protecția Consumatorului au constatat următoarele deficiențe:  

  • nerespectarea temperaturii de depozitare și expunere spre vânzare recomandată de producător 
  • expunerea spre vânzare în afara spațiilor frigorifice (comercializare la temperatura mediului ambiant) pentru carne, produse din carne și produse lactate
  • utilizarea unor vitrine frigorifice igienizate necorespunzător (zone cu rugină, resturi alimentare, acumulări de gheață murdară, insule de mucegai etc.)
  • comercializarea unor produse alimentare nesigure și a unor produse alimentare cu data limită de consum depășită
  • existența căilor de acces cu gresie spartă, a diferenței de nivel, a treptelor deteriorate nemarcate, care constituie un pericol pentru cumpărători.     

„Cel mai mult m-au impresionat oamenii care veniseră în piață la cumpărături și vedeau, odată cu noi, mizeria pe care o descopeream în galantare. Nu ne venea să credem; nici nouă, nici lor. Vreau să sublinez un lucru foarte important: niciodată nu ne-am dorit închiderea activității unui operator economic. Nu acesta este scopul nostru!

Dar mesajul este  unul  foarte scurt: Faceți curățenie, respectați reglementările în vigoare și, astfel, vă puteți relua activitatea.

Alegerea este doar a operatorilor economici. Curățenia în spațiile comerciale, vitrine igienizate și conforme sau depozitarea corectă a mărfurilor sunt lucruri absolut normale, nu excepții.

Sănătatea oamenilor nu se negociază, iar noi manifestăm toleranță zero față de cei care arată respect zero consumatorilor”, a declarat Mihai Culeafă, președintele ANPC.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇