Criza din Belarus: Grănicerii polonezi au avut 223 de intervenții într-o zi. Mulți dintre migranți sunt femei şi copii

Criza din Belarus: Grănicerii polonezi au avut 223 de intervenții într-o zi. Mulți dintre migranți sunt femei şi copii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Autorităţile poloneze au împiedicat două grupuri de migranţi să treacă frontiera din Belarus, joi seara, a informat poliţia locală.

A fost o zi relativ calmă după o săptămână de confruntări la graniţă, remarcă agenţia Reuters.

Uniunea Europeană acuză Belarusul că încurajează mii de migranţi să intre în Polonia. Considerând că este vorba de un "atac hibrid", UE intenţionează să impună noi sancţiuni regimului de la Minsk condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Între timp, migranţii blocaţi în tabere improvizate la frontieră suferă de frig.

ADVERTISING

Grănicerii polonezi au comunicat vineri pe Twitter că joi au avut loc 223 de tentative de trecere ilegală a frontierei. La două dintre acestea au participat grupuri mai mari: unul lângă Kuznica Bialostocka, unde armata belarusă a încercat să forţeze circa 35 de migranţi, în special femei şi copii, să treacă graniţa în Polonia; altul lângă Polowce, unde au fost implicaţi circa 100 de migranţi.

Joi, când în Polonia se sărbătorea Ziua Independenţei, preşedintele Andrzej Duda a mers la graniţă. "Aş vrea să le mulţumesc tuturor soldaţilor, poliţiştilor, grănicerilor şi tuturor celor care efectuează serviciul la frontieră. Ei ne apără siguranţa cu serviciul lor devotat. Apreciere şi gratitudine pentru ei!", a scris el într-un mesaj pe Twitter.

ADVERTISING

Ţările vecine cu Belarus au avertizat joi că actuala criză a migraţiei s-ar putea agrava până va deveni un conflict armat. Ucraina a anunţat că va desfăşura alte câteva mii de militari pentru securizarea frontierei.

Preşedinţii Lituaniei, Letoniei şi Estoniei urmează să se reunească luni la Vilnius pentru a discuta situaţia. Omologul lor polonez va participa la dialog printr-o legătură video, a anunţat joi preşedinţia lituaniană.

Rusia, aliata Belarusului, a polemizat cu membrii occidentali ai Consiliului de Securitate al ONU pe tema crizei; adjunctul reprezentantului Moscovei a sugerat că colegii săi europeni au "înclinaţii masochiste".

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇