Asociația Energia Inteligentă a adus lumină în 10 case izolate din munți. Cum pot fi ajutați toți românii care n-au șansa racordării la rețea

Asociația Energia Inteligentă a adus lumină în 10 case izolate din munți. Cum pot fi ajutați toți românii care n-au șansa racordării la rețea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cu ajutorul mai multor companii private, Asociația Energia Inteligentă (AEI) a montat, în acest an, panouri solare pe 10 case izolate din Munții Apuseni și din Carpații Occidentali, oferindu-le propritarilor acces la curent electric, în pustietate.

În context, președintele AEI, Dumitră Chisăliță, susține că – dacă mai multe companii ar finanța astfel de acțiuni – în câțiva ani toți românii care locuiesc în case izolate ar putea avea electricitate.

În cadrul proiectului „Energie pentru viață”, AEI și-a propus să le ofere acces la eletricitate cât mai multor oameni care trăiesc în locuințe izolate.

Sprijinul nu constă doar în montarea de panouri solare, ci în instalarea unui sistem care conține și invertoare, care permit stocarea de curent electric pentru a putea fi folosit și pe durata nopții.

Într-o primă etapă a proiectului, în luna iunie, AEI - cu sprijinul mai multor societăți din domeniul energiei - a montat astfel de sisteme de alimentare cu energie în 5 locuințe din comuna Întregalde.

ADVERTISING

La acel moment, reprezentații societăților Ostenweg Sysplan SRL și Electrocape SRL, care s-au ocupat de montarea sistemelor de curent, au explicat pentru Spotmedia.ro că pentru o singură casă, investiția se ridică la circa 2.000 de euro.

După finalizarea respectivei etape, AEI a căutat, din nou, sprijin pentru a putea aduce lumina electrică și în alte locuințe izolate. A găsit acest sprijin la Electrica SA, care a sponsorizat campania cu 10.000 de euro.

Cu acești bani, AEI și echipele de montaj au instalat sisteme de alimentare cu energie solară în alte 5 locuințe izolate. De această dată, a fost rândul unor familii de la Puntea Lupului (Harghita) din Munții Ciucului să se bucure de electricitate în case.

Energie-pentru-Viata_Harghita-5
Puntea Lupului. Foto: Asociația Energia Inteligentă

Mai multe despre poveștile acestor oameni și despre felul în care a decurs montarea de instalații electrice în casele lor izolate puteți afla din materialul video de mai jos, de la minutul 25:07.

Conferință de presă " Energie pentru Viață "

Asociația Energia Inteligentă a montat panouri fotovoltaice în cinci gospodării izolate situate în Satul Puntea Lupului din Munții Ciucului, județ Harghita, prin proiectul Energie pentru Viață, etapa a doua. Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului acordat de compania Electrica Furnizare care a susținut integral această etapă a proiectului, demonstrând încă o dată responsabilitate față de comunitățile în care își desfășoară activitatea și implicare activă în dezvoltarea sustenabilă a României.

Publicată de Asociatia Energia Inteligenta pe Vineri, 5 noiembrie 2021

La conferița de încheiere a proiectului (pe care o puteți urmări integral în același video), CEO al Electrica SA, Corina Popescu, a precizat că - potrivit statisticilor oficiale (care s-ai realizat în urmă cu 4 ani) - în România sunt circa 52.000 de locuințe izolate care nu au alimentare cu energie electrică.

ADVERTISING

În context, am întrebat de ce nu se ocupă statul mai mult de branșarea acestor locuințe. La acest moment, potrivit legii, Guvernul le dă oamenilor bani să își cumpere panouri solare doar dacă se află la mai multe de 2 kilometri de rețeau de distribuție a curentului electric. Dacă sunt la distanță mai mică, statul nu îi ajută.

I-ar putea branșa distribuitorul de energie. Iar Grupul Eletrica deține un mare distribuitor numit Distribuție Electrică Energie România (DEER), care acoperă 18 județe.

Iată de ce nu branșează DEER direct aceste locuințe.

„Operatorii de distribuție pot promova alimentarea cu energie eficientă, în condițiile în care investiția, în sine, este eficientă. Aceste cătune cu 3-4 case se află la o distanță forte mare de rețelele de distribuție existente și alimentarea lor ar presupune investiții pntru extinderea rețelei care n-ar fi eficiente.

ADVERTISING

Dacă distribui o cantitate redusă de energie, nu reușești să fii eficient. Acesta este motivul pentru care asemenea soluții cu panouri solare sunt cele care pot fi aplicate”, a precizat directorul Eletrica SA, Corina Popescu.

În completare, președintele AEI, Dumitru Chisăliță, a explicat că o eventuală ineficiență de distribuție se răsfrânge asupra tuturor (în sensul că distribuitorul va trebui să își recupereze banii pierduți și îi va lua de la toți ceilalți clienți ai săi).

Dar că soluția panourilor solare ar putea rezolva problema tututor românilor care locuiesc în zone izolate, în numai câțiva ani, dacă suficiente societăți vor accepta să susțină financiar astfel de proiecte.

„La Întregalde, în urma consilierii pe care am făcut-o, primăria a depus un proiect la Consiliul Județean și a reușit să obițină banii pentru 26 de imobile care erau izolate – dar care îndeplineau condițiile legale apropo de distanța față de rețelele electrice (erau la distanță mai mare de 2 kilometri - n.red.). Și rămăseseră 5 gospodării care nu îndeplineau această cerință.

Și tocmai pentru a nu ajunge să se creeze o discrepanță într-o societate, discrepanță creată, de fapt, de lege, nu de acțiunile autorităților, printr-o colaborare am rezolvat o problemă de necesitate, cât și una de comunitate – ca să nu avem oameni care beneficiază și oameni care nu beneficiază de energie electrică.

Cred că lucrurile trebuie analizate și dezvoltate astfel încât să nu facem rabat nici în ceea ce privește principiile de eficiență energetică, pentru că vedem că – în aceste zile – toate ni se întorc tot nouă, sub formă de prețuri și de facturi.

Dar prin astfel de acțiuni putem să îmbrăcăm și să completăm astfel de situații necuprinse în lege. Sunt convins că prin inițiativa pe care am lansat-o, o colaborare a foarte multor companii din zona energetică și nu numai ar putea ca în câțiva ani să rezolve integral o astfel de situație.

Nu cred că trebuie să stăm cu mâna întinsă și să așteptăm de la stat ceva, ci trebuie să facem și noi ceva”, a precizat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

În consecință, AEI continuă să caute sponsori cu ajutorul cărora să finanțeze instalarea de sisteme independente de alimentare cu energie electrică a locuințelor izolate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇