Conducerea DSP Iași a anunțat că, duminică, 50 de butelii de oxigen au fost împrumutate de la Spitalul Județean din Suceava pentru a acoperi necesarul unităților medicale din Iași. Peste alte 80 de butelii au sosit și din Galați și Roman.
Reprezentanții DSP Iași că „încă de săptămâna trecută au apărut disfuncționalități în ceea ce privește asigurarea continuității aprovizionării cu oxigen la nivelul cerințelor”.
"Pentru luni avem asigurat oxigenul necesar, ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Judeţean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de boli infecţioase Iaşi, 50 de butelii de oxigen.
Mulţumim conducerii Spitalului Judeţean Suceava şi domnilor Prefecţi ai celor două judeţe, Iaşi şi Suceava, pentru implicarea în rezolvarea acestei crize”, a transmis DSP Iași.
„Mai precizăm că utilizarea acestui produs, oxigenul 93%, este autorizată de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Prin urmare, în contextul pandemic actual și în condițiile apariției unor situații urgente în perioada stării de alertă, utilizarea oxigenului în concentrație de 93% reprezintă o soluție viabilă”, arată reprezentanții DSP Iași înr-un comunicat.
Conform acestora, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași folosesc aceeași sursă de oxigen. „Având în vedere că în momentul de față se întâmpină probleme cu privire la asigurarea necesarului de oxigen, considerăm că soluția propusă de CNCCI (Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției), reprezintă singura alternativă pentru situațiile în care toate rezervele vor fi epuizate”, se mai arată în comunicat.
Alte 76 de tuburi de oxigen au sosit la Iași de la Galați și s-a oferit un sprijin și de la Spitalul din Roman, de 5 tuburi de oxigen.
„O soluție complementară o reprezintă utilizarea stației de producere a oxigenului medical, de la Spitalul de Obstetrică-ginecologie Cuza-Vodă Iași, care poate asigura câte 12 tuburi de oxigen zilnic”, mai arată DSP Iași.
Amintim că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, de care aparţine şi unitatea modulară de la Leţcani, a anunțat că mai are oxigen medicinal pentru câteva ore după care, în după amiaza zilei de duminică, medicii vor fi nevoiţi să le administreze pacienţilor oxigen tehnic.