Statele Unite au autorizat, vineri, vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani, deschizând calea pentru lansarea iminentă a unei noi etape majore a campaniei de imunizare, care vizează 28 de milioane de copii din ţară.
Această autorizare de urgenţă de către Agenţia SUA pentru Medicamente (FDA) a fost acordată după o analiză atentă a rezultatelor studiilor clinice efectuate de Pfizer pe câteva mii de copii , relatează AFP, citată de Agerpres.
''Ca mamă şi medic, ştiu că părinţii, cadrele medicale, profesorii şi copiii au aşteptat cu nerăbdare această autorizare'', a declarat, potrivit unui comunicat, Janet Woodcock, comisar interimar al FDA.
''Vaccinarea copiilor mici împotriva COVID-19 este un pas în plus către o revenire la normalitate'', a insistat ea.
Marţi, o comisie de experţi independenţi s-a întrunit şi, după o zi de discuţii, s-a pronunţat în favoarea imunizării copiilor de 5-11 ani cu acest vaccin. Conform studiilor clinice, remediul s-a dovedit a fi eficient în proporţie de 90,7% în prevenirea formelor simptomatice ale bolii la această grupă de vârstă.
”Covid a devenit a 8-a cauză de deces pentru copiii între 5 și 11 ani”
Până acum, 8.300 de copii din această categorie de vârstă au ajuns la spital cu COVID în SUA și aproape 100 au murit de la începutul pandemiei.
Peste 2.000 de școli au trebuit să se închidă din august până în octombrie, din cauza izbucnirii de focare, peste un milion de copii fiind afectați de asta.
”Covid a devenit a 8-a cauză de deces pentru copiii între 5 și 11 ani în ultimul an. Vaccinul poate preveni decesul, spitalizarea la ATI și sechelele pe termen lung după boală”, a declarat dr. Amanda Cohn, un expert de top în vaccinologie din cadrul CDC, potrivit NY Times.
Datele Pfizer din studiile clinice au arătat că vaccinul are o eficacitate de 90,7% în prevenirea formelor mai grave de Covid la copiii între 5 și 11 ani.
Anterior, au existat însă experți în cadrul dezbaterilor comisiei FDA care s-au arătat îngrijorați, considerând că datele despre siguranța administrării vaccinului la copii sunt insuficiente. Cele mai multe opinii au făcut referire la riscul de miocardită, o afecțiune rară, ce cauzează inflamarea mușchiului inimii.
Miocardita și pericardita (inflamarea țesutului din jurul inimii) au fost listate ca efecte adverse extrem de rare în cazul vaccinurilor antiCovid de la Pfizer și Moderna, în special în cazul tinerilor.
În studiile clinice ale Pfizer au fost implicați 4.500 de copii și niciunul nu a suferit efecte secundare grave, cum ar fi miocardita sau pericardita.