O practică frecventă în ceea ce privește administrarea de medicamente porumbeilor se referă la dizolvarea produselor în apa de băut și mai rar în furaje. Pentru că asta să fie și de eficiență așa cum aveți nevoie, trebuie să fiți atenți la capacitatea de dizolvare a medicamentelor administrate.
Știați că?
Pare banal, însă dacă un medicament din clasa de produse porumbei Beyer sau de la alte branduri nu se dizolvă în apă până la nivel molecular, nu reiese deci o soluție omogenă, sunt slabe șanse ca produsul să fie eficient? Intervine deci un eșec terapeutic, întrucât substanța activă nu se va distribui uniform în apă, ajung astfel ca unele păsări să fie supradozate cu medicament și altele să fie la cealaltă extremă – consumă o cantitate sub cea terapeutic indicată.
Soluția este cea de informare. Trebuie să știți ce tip de medicament este bun de dizolvat în apă și în ce tip de apă. Apa de consum are de regulă un pH de 6 sau 8, întâlnim pH alcalin în zonele mai calcaroase și unul acid în zonele de munte. Cât despre medicamente, acestea au o structură acidă sau bazică. Doar cele cu moleculă de natură acidă au o mai bună solubilitate într-o apă cu pH mai alcalin și invers. Spre exemplu, macrolipidele cum este și spiramicina au nevoie de o apă cu pH bazic.
Atenție și la combinațiile de medicamente. Dacă este necesară administrarea de 2 tipuri distincte de medicamente microbiene pot exista interacțiuni fizico-chimice. Din nou vorbim de gradul scăzut de solubilitate, dar și de posibilitatea ca unul din cele două să se altereze.
Medicamentele dizolvate în apă - cum să faceți totul corect
În primul rând este necesar ca apa să fie potabilă și limpede, să nu aibă impurități și un nivel scăzut de clor. Ușor acidă, cu pH optim, adică de până la 6,5 și să aibă temperatură de minim 16 și maxim 18 °C.
În al doilea rând, columbofilii trebuie să aibă grijă față de natura chimică a produselor, de concentrație de asemenea. În mare parte vorbim de stabilitate în apă de 12-24 de ore. Adică apa în care au fost dizolvate medicamentele nu poate fi oferită imediat păsărilor. La nevoie, poate fi realizată o prediluție în apă foarte caldă, la 30 de grade și apoi apa răcită.
Cumpărați produse numai din magazine avizate
Există și versiuni mai ieftine. Piața neagră a medicamentelor este în floare, așadar preferați să faceți achizițiile necesare de produse de la surse sigure. Una din variante este și magazinul online produsecolumbofile.ro. Veți regăsi aici produse de la unele dintre cele mai îndrăgite branduri, medicamente și supliment: Belgica de Weerd, Paloma, Beyers etc.
Așadar până când să vă preocupe de ce nu se dizolvă corect un produs verificați calitatea acestuia. Produsele contrafăcute ar putea explica situația. Abia apoi urmați indicațiile producătorului privind doza și modul corect de administrare.