Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și-ar dori ca pelerinajul organizat de Sf. Cuvioasa Parascheva să se desfășoare fără niciun fel de restricții.
Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei spun că sunt pregătiți să organizeze Hramul de Sf. Parascheva în cele mai bune condiții, dată fiind situația epidemiologică.
„Nu dorim niciun fel de restricționare a pelerinilor, pe nici un fel de criterii. Pelerinajul se va desfășura în aer liber, accesul se va face, ca și anul trecut (foto), pe culoar unic, de o persoană, la distanță una de cealaltă, cu respectarea regulilor specifice acestei perioade, cu flux de intrare separat de cel de la ieșire șamd. Nu ar trebui, așadar, să fie nici un fel de pericol din punct de vedere epidemiologic”, transmit reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Aceștia vor discuta despre organizarea evenimentului cu autoritățile locale.
Întrebat de jurnaliști dacă la Hramul Sfintei Parascheva vor putea participa doar cei care au buletin de Iași, primarul orașului, Mihai Chirica, a spus, joi, că ceea ce s-a întâmplat anul trecut a fost un abuz.
„Nu știu, dar nu cred, pentru că toate măsurile impuse de prezența unei localități în diferite scenarii nu vizează apartenența. Din punctul meu de vedere dacă vreți să mă credeți, ca și om al statului român, între a da o restricție cu caracter general care vizează orice cetățean al acelui stat - pentru noi, România - și a da restricții cu caracter local prin care spui că numai ieșenii au voie să se închine la Cuvioasa Parascheva, dacă ar fi să mă întrebați pe mine, ca inginer, a fost abuziv. Nu poți să dai o restricție cu un caracter local într-un stat democratic. Ori dai una cu caracter general și atunci nimeni și toți o respectă, ori lași ca lucrurile să decurgă de la sine și nu cred că se va mai ajunge acolo, pentru că este total din perspectiva mea neconstituțional”, a răspuns primarul Iașului.
Pelerinajul de Sf. Parascheva va avea loc la Iași în perioada 13 - 15 octombrie, când Iașul va fi în scenariul roșu din cauza ratei de infectare.
”Cei care își asumă să organizeze aceste activități, trebuie să răspundă în fața legii, nu doar moral, în cazul în care aceste manifestări au loc fără respectarea regulilor. Noi avem experiența de anul trecut, de la Sf Parascheva, când am mizat pe descurajarea participării, pe interdicții. Acest lucru nu ne-a reușit și eu cred că era mai bine dacă acceptam organizarea, dar cu niște reguli foarte stricte și cu un număr mare de voluntari și de jandarmi și polițiști, care să supravegheze îndeaproape participarea fiecăruia.
Vom vedea anul acesta ce se va întâmpla. Dar depinde și de incidență. Dacă incidența va fi peste 6 la mie la data respectivă (lucru care nu este exclus), atunci legea este clară: Nu se poate face nimic”, a declarat pentru Spotmedia.ro dr. Vasile Cepoi, șeful DSP Iași.
Află mai multe despre: