„Tratamentul cu plasmă de la pacienții care au avut COVID-19 are rezultate foarte bune”, a spus într-un interviu pentru RFI medicul Corina Maniu, șefa secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Alba Iulia.
Corina Maniu arată că sunt însă foarte puține persoane vindecate care vor să doneze plasmă pentru salvarea celor care se luptă cu boala. „Această metodă de tratare este eficientă pentru că plasma pacienților vindecați conține anticorpi”, a explicat medicul la RFI.
„Este un tratament foarte bun. Înseamnă că acea plasmă conține anticorpi contra virusului și tu vii cu soldații corespunzători contra virusului. Plasma se recoltează de la persoanele care s-au vindecat și care au anticorpii.
Acest tratament este benefic de a fi administrat în cazuri selecționate. Problema este că foarte puțini dintre cei vindecați au acceptat să doneze plasmă. Cred că tot din necunoaștere”, a mai spus medicul.
Specialistul arată că celor reticenți să doneze plasmă nu ar trebui să le fie frică. „Nu se știe sigur cât stau anticorpii în corpul tău, cât ai imunitate. Este foarte relativă și asta”, a arătat medicul.
”Virusul există. Poți să fii asimptomatic și în șase, șapte zile să se agraveze brusc”
Corina Maniu a mai spus că evoluția virusului este una ciudată și asigură populația că virusul există.
„Poți să fii asimptomatic și în șase, șapte zile să se agraveze brusc. Și nu este neapărat dependent de comorbidități, de vârstă înaintată, de boli grave. Există persoane tinere, imunocompetente, care prin anumite mecanisme pe care nu le discutăm pentru că nici nu este cazul fac o formă de hiperreactivitate, de reactivitate exagerată și se ajunge la acea formă gravă și poate chiar și deces”, a mai spus medicul.
Citiți și: