Locatarii din clădirile consolidate de Firea nu știu nici acum când se vor putea întoarce acasă. Cum s-a blocat totul

Locatarii din clădirile consolidate de Firea nu știu nici acum când se vor putea întoarce acasă. Cum s-a blocat totul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deși e aproape toamnă, nu s-a mișcat aproape nimc, în acest an, pe cele câteva șantiere de consolidare a clădirilor cu risc seismic începute din timpul administrației Firea.

Și nici alte șantiere noi nu s-au deschis încă.

Asta, cu toate că în București, la un cutremur de magnitudinea celui din 1977, sute de clădiri (dintre care unele cu valoare istorică) s-ar prăbuși, iar zeci de mii de oameni și-ar pierde viața.

În aceste condiții, Spotmedia.ro l-a întrebat pe Edmond Niculușcă, directorul Administrației Consolidării Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), ce s-a făcut în acest an, dar și ce urmează.

În perioada următoare, vă vom relata pe larg ce se întămplă cu programul de consolidare a clădirilor șubrede din Capitală.

Începem astăzi cu detalii despre ce s-a întâmplat cu clădirile a căror consolidare a început în timpul administrației Gabrielei Firea.

ADVERTISING

De ce nu se recepționează lucrări deja finalizate

În 2017, Gabriela Firea a înființat Compania Municipală Consolidări SA. Scopul acesteia a fost să execute lucrările de consolidare a clădirilor cu risc seismic, în condițiile cerute de AMCCRS.

Potrivit conducerii acestei companii, în ultimii ani s-au consolidat 9 clădiri. Unele sunt gata de recepție, iar altele sunt consolidate, dar mai e încă de lucru la finisaje.

Mai exact, potrivit CM Conslidări SA, situația lucrărilor este următoarea:

  • clădirile de pe Str. Blănari nr.6, nr. 8 și nr. 10, dar și cea de pe Str. Spătarului nr. 36 sunt finalizate și gata de recepție
  • imobilele de pe Str. Franceză nr. 30, Str. Știrbei Vodă nr. 20, Str. Biserica Enei nr. 14, Str. Blănari nr. 2 și Str. Vănători nr. 17 sunt consolidate, dar mai au nevoie de finisaje (la unele - cum e Franceză nr 30, mai sunt de montat corpuri de iluminat, câțiva pereți din rigips și mâna curentă).
ADVERTISING

Invitat într-o emisiune la Digi24, pe 12 iunie, Edmond Niculucșcă a spus că există în jur de 6 clădiri consolidate, dar încă nerecepționate. Și că va recepționa parte dintre ele, în acest an.

Situația s-a mai complicat, însă, între timp.

Conducerea companiei municipale nu s-a înțeles cu aceea a AMCCRS. S-au iscat neînțelegeri pornind de la situația și calitatea lucrărilor, lipsa diriginților de pe șantiere, în anumite perioade, dar și faptul că unele lucrări n-au fost facturate.

În aceste condiții, l-am întrebat pe Edmond Niculușcă dacă mai pot fi recepționate, în acest an, clădirile deja consolidate. Acesta ne-a spus că, din punct de vedere financiar, e posibil. În sensul că în bugetul Primăriai Capitalei sunt prevăzuți bani.

Dar există o serie de probleme legate de recepție care încă n-au fost rezolvate.

”Facem eforturi constante pentru deblocarea acestor situații.

ADVERTISING

Am făcut nenumărate cereri și am avut și numeroase întâlniri cu Compania Municipală Consolidări astfel încât să permită recepția lucrărilor finalizate, cum sunt Blănari 6, Blănari 10, Spătarului 36, Franceză 30.

Restul șantierelor menționate sunt încă în desfășurare. Lucrările sunt blocate de insolvența Companiei Municipale Consolidări, dar am încredere că vom depăși toate provocările, etapă cu etapă”, a precizat Edmond Niculușcă pentru Spotmedia.ro.

Potrivit lui Niculușcă, momentul în care imobilele deja consolidate vor putea fi recepționate, iar proprietarii lor se vor putea întoarce acasă depinde de CM Consolidări SA, nu de AMCCRS.

”Depinde doar de bunele intenții ale managementului Companiei Municipale Consolidări. Ei sunt cei care nu vor să permită în acest moment recepția lucrărilor. Dar, așa cum am spus, urmează să avem o discuție cu administratorii judiciari în acest sens și sunt convins că vom găsi soluții”, adaugă Edmond Niculușcă.

Anterior, directorul adjunct al CM Consolidări SA, Laurențiu Moater, a declarat pentru Spotmedia.ro că a informat AMCCRS încă din luna martie că lucrările la unele imobile - cum ar fi Blănari 10 - s-au finalizat.

De fapt, la Blănari 10 - clădire cu 3 nivele dintre care unul e spațiu comercial, unul e al Primăriei Generale, iar altul e spațiu privat de locuit - lucrările s-au finalizat încă din 2019. Chiar Gabriela Firea a inaugurat clădirea consolidată. Și cu toate astea, ea nu le-a fost predată proprietarilor de drept nici până astăzi.

Motivul - spune Laurențiu Moater - este că, de fapt, contractul de consolidare n-a inclus și racordarea imobilului la utilități. Așa că AMCCRS a dorit încheierea unui act adițional pentru racodare. Și a fost nevoie de alți bani, alte avize și de alte lucrări.

La finele lunii iunie, încă mai era nevoie de recepția lucrărilor la instalația electrică.

Moater a precizat pentru Spotmedia.ro că a informat AMCCRS și cu privire la finalizarea lucrărilor la clădirea de pe Str. Spătarului 36.

Până când AMCCRS și compania municipală reușesc să se pună de acord asupra calității și situației juridice a lucrărilor și a pașilor pe care îi au de făcut în continuare, un lucru e cert: nimeni nu poate spune azi, cu siguranță, când se vor inaugura clădirile deja finalizate.

De asemenea, nu e clar cine și când ar urma să reia lucrările la clădirile de pe Str. Blănari nr 2 și nr. 8, Str. Știrbei Vodă nr. 20, Str. Biserica Enei nr. 14, Str. Blănari nr. 2 și Str. Vănători nr. 17.

Din păcate, astfel de întârzieri, pe lângă că sunt păguboase, riscă să scadă încrederea proprietarilor în succesul campaniei de consolidare a clădirilor cu risc seismic din București.

Rămâne să vedem cum vor evolua lucrurile.

În episodul următor vă spunem ce licitații s-ar putea lansa în curând și ce clădiri ar putea intra în consolidare.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇