Din fericire, niciuna dintre căprioarele testate nu pare să sufere în mod vizibil de COVID-19, informează IFL Science.
Descoperirea este însă îngrijorătoare, fiind prima dovadă a expunerii animalelor sălbatice pe scară largă la SARS-CoV-2, cu potențială transmitere de la om la animal.
Există îngrijorări că un alt animal ar putea acționa ca un intermediar, un rezervor pentru SARS-CoV-2, gata să ajungă din nou la oameni și să provoace noi forme ale bolii.
Oamenii de știință au analizat 624 de probe de ser recoltate atât înainte, cât și după ce COVID-19 a apărut la căprioare sălbatice care trăiau în păduri din Illinois, New York, Michigan și Pennsylvania.
Dintre probele colectate în 2021, în 152 din cazuri (40%) au fost detectați anticorpi împotriva SARS-CoV-2, ceea ce indică faptul că aceste animale au fost expuse noului coronavirus. Analizând stat cu stat, prevalența cazurilor pozitive s-a dovedit a fi de 67% în eșantioanele recoltate în Michigan, 31% în New York, 44% în Pennsylvania și 7% în Illinois.
Totodată, cercetătorii au găsit urme de COVID-19 și în trei eșantioane recoltate în ianuarie 2020, la începutul pandemiei. În total, în aproximativ o treime dintre probele din 2020 și 2021 au fost detectați anticorpi pentru SARS-CoV-2.
Mai mult, o probă din 2019 a fost testată pozitiv la COVID-19. În prezent, nu există dovezi certe că virusul a existat în SUA atunci și este posibil ca acest caz să fie, pur și simplu, un rezultat fals pozitiv.
Deși aceste rezultate necesită confirmări suplimentare, se pare că un număr surprinzător de mare de căprioare sălbatice au fost expuse într-o anumită măsură la SARS-CoV-2. Chiar dacă este posibil ca unele rezultate să fie fals pozitive, probabilitatea să fi existat peste 150 de erori este destul de mică, sunt de părere oamenii de știință.
Modul în care aceste animale au fost expuse coronavirusului rămâne până acum un mister.
Studiul sugerează că este posibil ca cerbul cu coadă albă să fi intrat în contact direct cu virusul prin intermediul oamenilor veniți pentru vânătoare, cercetări de teren, lucrări de conservare, turism cu animale sălbatice etc. Însă o alternativă o reprezintă și sursele de apă contaminate.
Un alt posibil vinovat ar putea fi nurcile, care au scăpat din fermele unde au existat focare COVID-19.
Citește și Prima grădină zoo care și-a vaccinat animalele antiCovid
Căprioarele nu sunt singurele animale infectate până acum cu SARS-CoV-2. Au fost raportate infecții la o serie de animale captive și de companie, precum câini, pisici, tigri, leoparzi ai zăpezilor, gorile și nurci.
Deși se presupune că riscul de transmitere a coronavirusului de la căprioare la oameni este scăzut, este posibil ca acestea, precum și alte animale sălbatice și domestice, să poată adăposti în tăcere virusul și să provoace în viitor focare de COVID-19.
Vezi și Rusia a făcut primul vaccin anti-COVID-19 din lume pentru animale