Octavian Jurma: Valul 4 a debutat. Au fost ignorate hotărâri de guvern. Școlile ”aruncă gaz pe foc”

Octavian Jurma: Valul 4 a debutat. Au fost ignorate hotărâri de guvern. Școlile ”aruncă gaz pe foc”

Măsurile de relaxare care au fost luate – la 1 iunie, la 1 iulie, la 1 august – erau inițial condiționate de anumite praguri de vaccinare, incluse în niște hotărâri de guvern. ”Pragurile n-au fost atinse, măsurile s-au luat”, punctează medicul și cercetătorul Octavian Jurma, remarcând că respectivele hotărâri de guvern au fost, pur și simplu, ignorate de autorități.

În una dintre cele mai recente analize postate pe Facebook, Octavian Jurma subliniază că tocmai ”am încheiat a 3-a săptămână a valului 4 (Delta)” și prezintă o simulare grafică realizată pe baza datelor statistice publice pe care le avem, conform căreia vârful acestui Val 4 se va înregistra în prima jumătate a lunii octombrie, fiind influențat, ca și valurile precedente, de deschiderea școlilor.

Invitat să facă o serie de evaluări, predicții și comentarii legate de evoluția valului 4 în România, Octavian Jurma ne-a prezentat o serie de argumente și comparații cu ceea ce se întâmplă în alte state, pe care vi le redăm în dublu format: idei principale însoțite de detalii audio.

ADVERTISING
  • Pe grafic se vede că școlile s-au deschis până acum într-o situație stabilă, pe un platou. Și cam 14 zile este timpul necesar să se vadă pe curbă orice măsură, bună sau rea.
  • Nu cunoaștem exact impactul deschiderii școlilor, dar școlile aruncă gaz pe foc, invariabil. În România, din cauza particularității sistemului nostru de școlarizare.
  • Noi am fi avut aproape 2 ani ocazia să reorganizăm sistemele cele mai vulnerabile – Sănătatea și Educația. Educația se putea organiza și la noi pe modelul de proximitate, ca în multe alte țări (SUA, Europa), astfel încât copiii să meargă la școală în cartierul lor, nu peste tot în oraș, unde sunt cele mai bune școli. În felul ăsta, ar fi și părinții mult mai interesați să investească în școlile din cartierul lor, din satele lor, și asta ar alimenta, evident, și alt tip de dinamică urbană. În SUA sunt foarte multe familii care își aleg casa în funcție de calitatea școlii, nu invers. Și atunci, școala ar putea fi reformată mult mai profund.
  • Un alt lucru care e diferit față de valurile precedente este că de fiecare dată am intrat cu scenarii bine definite și fără nicio îndoială legat de ce vom face în funcție de incidență. Acum e pentru prima dată când avem declarații contradictorii.
  • Am avut hotărâri de guvern care au fost ignorate în această perioadă. Măsurile de relaxare pe care le vedem - la 1 iunie, la 1 iulie, la 1 august - erau condiționate de anumite praguri de vaccinare, care erau incluse în niște hotărâri de guvern. Pragurile n-au fost atinse, măsurile s-au luat.
  • Nu avem o garanție. Iar noi, ca părinți cu copii la școală, nu știm exact decât că se vor deschide școlile în scenariul fizic, pentru că incidența, chiar și la 1.500 de cazuri pe zi, va fi undeva la limită.
  • Marja de eroare e foarte mare din cauză că testăm foarte puțin și suntem la începutul valului.
  • Avem deja trei săptămâni de când e confirmată Delta și 4 săptămâni de creștere.
  • Avem o certitudine: că valul 4 a debutat.
  • Avem o siguranță: că el se va dubla la fiecare 14 zile, de fapt, ceva mai repede.
  • Singura întrebare este dacă numărul de cazuri din spitale și de la ATI va urma același ritm.
  • Din păcate, am arătat și în analiza publicată, noi o să urmăm mai degrabă scenariul din valul 3 decât modelul superoptimist din Marea Britanie, unde valul 4 la fel de mare ca valul 3 a avut de vreo 200 de ori mai puține morți și spitalele au arătat mult mai bine.
  • Asta s-a datorat atât ratei mari de vaccinare (65% în Marea Britanie față de 25% în România), cât și faptului că ei NU au adoptat măsuri radicale de relaxare la debutul valului 4, ca noi. Ei au anunțat relaxarea de-abia după ce au ieșit din val.
  • Relaxările sunt destul de costisitoare, din punct de vedere epidemiologic, în această perioadă. Noi le-am luat la debut de val.
  • Mai ales Clujul este un uriaș experiment social, din punctul meu de vedere.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
  • Valul acesta este primul în care nu mai suntem egali în fața lui. În valurile 1,2,3 toate țările, toate populațiile au intrat fără protecție vaccinală. Matematica pandemiei a arătat similar între Anglia și România, cu diferențe de teste, evident. Dacă ei au testat mai mult, la ei mortalitatea aparentă a fost mult mai mică decât la noi.
  • În valul 4, deja se vede o diferență enormă. Pentru că tulpina Delta este atât de infecțioasă, trece și prin vaccinați, iar în Marea Britanie, cu o populație vaccinată 65%, a produs un număr de cazuri la fel de mare ca în valul 3.
  • Diferența se vede foarte mult în rândul spitalizaților, internaților la ATI și deceselor.
  • În Marea Britanie, la același număr de cazuri în valul 4 ca în valul 3, au fost de 200 de ori mai puțini morți. Asta înseamnă vaccinarea!
  • În Franța, numărul de cazuri crește mult, în schimb, în ultima săptămână a crescut numărul de internări cu 25%.
  • La noi, în schimb, a crescut deja cu 100% în două săptămâni. Numărul de cazuri la noi este însoțit de o creștere proporțională a numărului de internări în spital, a numărului de internări la ATI și a numărului de decese. Asta mă îngrijorează cel mai tare.
  • Dacă ne uităm la Rusia, care e o țară mult mai apropiată de noi ca mentalitate, vedem că la o populație de 25% infectată, valul 4, care are un număr de cazuri aproape la fel de mare ca valul 3, a produs chiar mai multe decese.
  • Deci avem cumva o confirmare că tulpina Delta, lăsată liberă pe o populație vulnerabilă, poate fi chiar mai periculoasă decât tulpina Beta.
  • Ei dau de înțeles că vârful curbei va fi undeva la 1.500 de cazuri, dar ei nu publică curbele pe care le văd. Ei primesc rapoarte de la INSP, la care se uită, dar noi nu le vedem. Și nu ne spun ce vine după.
  • E posibil să fie așa, nu știu la ce simulare se uită ei. Își pregătesc cumva scuza, tocmai prin faptul că nu ne arată exact ce primesc de la INSP și INSP nu face publice decât niște îngrijorări generice pentru anumite date tipice, nu publică curbe de prognoză, ca multe alte țări. Nu știu dacă în Europa mai sunt astfel de țări.
  • INSP este Institutul național de sănătate PUBLICĂ, adică al nostru, nu al lor, nu e al Guvernului, nu e al partidului. P din INSP nu vine de la partid sau de la privat, vine de la Public, adică de la dvs și de la mine. Noi suntem cei care trebuie informați de către DSP și INSP, nu Guvernul, iar noi să nu vedem. Această opacitate este terifiantă din multe puncte de vedere.
  • Vedem că nu s-au dat în lături să NU raporteze decese înregistrate. Matematica deceselor e una dintre cele mai precise din pandemie. Cumva, la noi sistemul medical făcea miracole. Am văzut după aceea că sistemul politic a făcut miracole, nu sistemul medical
ADVERTISING

Află mai multe despre cum ”s-au dat peste cap curbele de predicție în valul doi” și cum ”S-a murit mai mult în iunie decât s-au îmbolnăvit oameni!”:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇