Vești bune: Sportivii nevăzători pun drapelul în vârf de munte, un ONG renovează școli an de an și gunoiul devine artă pe litoral

Vești bune: Sportivii nevăzători pun drapelul în vârf de munte, un ONG renovează școli an de an și gunoiul devine artă pe litoral
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Doi sportivi nevăzători din România se pregătesc să cucerească în curând cel mai înalt vârf din Rusia și Europa, zeci de școli din mediul rural sunt renovate anual de un ONG și gunoiul se transformă în artă pe litoral.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile care ne-au pus zâmbetul pe buze astăzi și pe care vrem să le împărtășim.

2 sportivi nevăzători pleacă să cucerească Vârful Elbrus

Răzvan Nedu și Alex Benchea, cei doi sportivi din Lotul Național de Paraclimbing care văd împreună 1%, pleacă într-o nouă expediție pentru România. 

Au urcat deja pe Kilimanjaro și pe Mont Blanc, iar în aceste zile pleacă spre vârful Elbrus.  

ADVERTISING

Iar acolo, vor avea cu ei steagul României, în cel mai înalt punct din Rusia și Europa.

Expediția are loc în perioada 2-12 august. Mai întâi ei vor urca la 3.100 metri, la Terskol, apoi la 4.100 metri, la Priut, până ajung la 5.642 metri, pe vârf, pe data de 8 august 2021. 

“Pentru Alex Benchea și Răzvan Nedu, care văd împreună doar 1%, imposibilul devine zilnic posibil.

Faptul că sunt nevăzători nu îi oprește. Antrenamente, dureri, reușite și eșecuri, victorii și momente de neputință. Dar, mai presus de toate, voință. Așa sunt ei și așa sunt toți sportivii antrenați și crescuți la Climb Again în ultimii ani.

ADVERTISING

Ne așteaptă multe provocări și sperăm să vă trimitem peste câteva zile imagini cu steagul României pe Elbrus”, spune Claudiu Miu, antrenor și fondatorul Asociației Climb Again, din care fac parte și cei doi sportivi.

23 de școli din mediul rural sunt renovate

Asociatia BookLand pledează pentru redeschiderea școlilor și crede în șansa la o viață mai bună prin educație – un proces care trebuie desfășurat în condiții civilizate, nu în clădiri care stau să cadă peste elevi.

Așa că s-a apucat de renovat școli in mediul rural – anul trecut a bifat 14 instituții de invățământ, anul acesta vor fi 23. Cum? Fără granturi sau fonduri europene, pur și simplu, coalizând companiile în jurul acestei inițiative şi încurajând persoanele fizice să doneze prin sms.

ADVERTISING

“Imaginați-vă o țară în care până și la sate găsești școli frumoase, curate și bine dotate, cu elevi care învață bine și aspiră la studii superioare. O țară din care nu se mai pleacă la muncile de jos ale Europei. O țară în care părinții se întorc și au un trai decent alături de copiii pentru care ar face orice, numai să ducă o viață mai bună. O țară în care respectul față de tânăra generație este apoi ‚întors’ de aceasta la maturitate.

Numiți-ne naivi, nu ne supărăm. Însă doar cu vise îndrăznețe s-a schimbat lumea! Iar noi suntem dovada vie că se poate. Chiar și fără bani mulți, doar câteva zeci de mii de euro per școală și multă stăruință.

Cu ajutorul a peste 250 de companii care au contribuit cu bani, produse sau servicii, BookLand va fi reușit să aducă schimbarea în încă 23 școli până la final de an. 20 azi, 30 mâine, 40 poimâine – și în timp se vor face mii.

Ca nație, am stat și am așteptat îndeajuns să ni se dea. Acum e momentul să punem cu toții umărul! Pentru că NU cred că vreți să vă imaginați o țară cu copii needucați…” - Mihaela Petrovan – Fondator Asociația BookLand.

Cele 23 de școli selectate în urma campaniei de calificare din iarna trecută se regasesc în următoarele județe: Arad, Argeș, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Călărași, Caraș Severin, Galați, Hunedoara, Iași, Neamț, Olt, Sibiu, Tulcea și Vrancea. 2 școli sunt deja finalizate, alte 6 urmează să fie inaugurate în următoarele săptămâni, diferența de 15 urmând a fi predate până în ianuarie 2022, inclusiv.

Gunoiul se transformă în artă, la Eforie Sud

Plaja și faleza din Eforie Sud găzduiesc în luna august o serie de evenimente de ecologizare, unite sub umbrela „Eforie Colorat – Intervenţie culturală”. Artiștii implicați și-au propus să transforme deşeurile găsite în lucrări de artă şi obiecte decorative.

Sculpturile vor rămâne în incinta Grădinii de vară din Eforie Sud, pe toată durata desfăşurării proiectului Eforie Colorat - Grădina de vară Cinemascop, până în data de 12 septembrie, pentru ca mai apoi să fie expuse în spaţiul public.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇