Deficiențele de mobilitate sau locomotorii pot reprezenta o consecință a mai multor afecțiuni. Aceste afectiuni, la rândul lor, pot să fie permanente ori temporare. Efectele pe care le au afecțiunile asupra dizabilităților pot să difere de la zi la zi, pot sa rămână la acelasi nivel, dar pot să se și agraveze odată cu trecerea timpului. Bolile asociate cu dizabilități locomotorii afectează unele parți ale corpului ori ajung să afecteze întreg organismul.
În general, persoanele cu dizabilitati locomotorii intampina probleme la nivelul membrelor superioare sau inferioare, dar sunt si situatii in care la unii pacienti sunt afectate atat picioarele, cat si mainile. In cazul persoanelor la care dizabilitatile locomotorii au legatura cu membrele inferioare, se poate apela la scutere electrice, fotolii rulante și cârje, la bastoane sau orice alte dispozitive ajutătoare pentru mers. În situatia pacientilor la care sunt afectate și mâinile și picioarele, este nevoie ca alte persoane să le ofere asistența de care au nevoie în permanență.
Care sunt afecțiunile care conduc la dizabilități locomotorii
Dizabilitătile locomotorii și dexteritatea manuală pot să fie asociate cu afectiuni precum paralizia, paralizia cerebrala, distrofia musculară, hemiplegia, paraplegia, tetraplegia, scleroza multiplă sau poliomielita.
Pacienții cu dizabilitati locomotorii pot sa intampine dificultati in a-si coordona miscarile, pot sa aiba probleme cu puterea si rezistenta si obosesc mai repede.
De asemenea, intampina dificultati atunci cand incearca sa acceseze facilitati la care alti oameni au acces cu usurinta. Se poate ca persoanele cu dizabilitati locomotorii sa scrie de mana mai anevoios, sa nu poate tina pixul, ba chiar si sa dea paginile atunci cand citesc.
Este important de avut in vedere faptul ca persoanele care sufera de afectiunile enumerate mai sus sunt inca dezavantajate atunci cand trebuie sa aiba acces la lifturi, scari sau pasaje de trecere. Le este greu sau imposibil sa impinga o usa prea grea, sa treaca de usi rulante sau rotative, sa traverseze suprafete alunecoase sau care sunt acoperite de mocheta prea groasa.
Nu exista mereu echipamente care sa le permita folosirea independenta a toaletelor publice, asa cum ar fi de exemplu anumite șine sau mânere instalate corespunzător.
Paraplegia, tetraplagia și hemiplegia
Paraplegia este afectiunea care determina paralizia membrelor inferioare, a unei parti sau a tuturor muschilor de la nivelul trunchiului. In cele mai multe dintre cazuri, pacientii pierd senzatiile resimtite in membrele paralizate si pot sa apara dureri, spasme, precum si pierderea controlului asupra vezicii urinare si a intestinului.
Tetraplagia se manifestă în situatia in care persoana respectiva are leziuni ale maduvei spinarii, la nivelul colului uterin. Este o afectiune care duce la reducerea mobilitatii mainilor si a bratelor, suplimentarea efectelor generate de paraplegie.
Hemiplegia presupune paralizia unei parti a organismului, fiind consecinta unui accident vascular sau a unei leziuni cerebrale. Este diferita de tetraplagie si paraplegie pentru că, spre deosebire de aceste două afectiuni, hemiplegia afectează si creierul.
Poliomielita
Poliemielita poate să provoace paralizie si dificultati de respiratie, putand sa se ajunga chiar si la decesul pacientului in situatiile severe. Este o afectiune virala, foarte contagioasa, si afecteaza in special copiii care nu au implinit inca varsta de cinci ani.
Această boală apare din cauza unui virus denumit „poliovirus”, care dupa ce patrunde in corp se instaleaza în zona tractului gastro – intestinal si in zona faringelui. Este o boală care afectează în special persoanele din zone defavorizate, fara apă potabilă curentă.
Scleroza multiplă
Această boală este una progresivă și afectează sistemul nervos central, în special la adultii mai tineri, cu vârsta între aproximativ 20 si 40 de ani. Cu toate acestea, scleroza multiplă ar putea să apară la orice persoană cu vârsta cuprinsă între 15 si 60 de ani.
Conform statisticilor, femeile sunt mai afectate decât barbații. Nu sunt cunoscute încă pe deplin cauzele care duc la declansarea sclerozei multiple, însă specialistii o consideră a fi o boala autoimună.
Chiar dacă nu poate fi vindecată, pacientii pot să amelioreze simptomele afecțiunii prin respectarea tratamentului recomandat de către medic.
Paralizia și paralizia cerebrală
Paralizia se referă la pierderea sau la afectarea functiei musculare. De asemenea, paralizia afecteaza forta musculara si miscarea voluntara in acea parte a corpului unde se instaleaza. Paralizia este o consecintă a afectării căilor prin care mesajele de la creier sunt transmise către muschi.
Paralizia cerebrală apare din cauza problemelor de la nivelul sistemului nervos central. Este considerată o tulburare cronica a mișcării si ii sunt asociate si afectiuni precum disfunctiile vizuale, convulsiile sau disfunctiile auditive.
Distrofia musculară
Distrofia musculară include un grup de afectiuni care se manifestă prin pierderea progresivă de masă musculară și reducerea forței musculare.
Cele mai întâlnite forme de distrofie musculară pot ajunge să afecteze aproximativ unul din 5000 de bărbați, tipul cel mai frecvent al acestei afecțiuni fiind distrofia musculară Duchenne – care generează probleme în special barbaților tineri, dar care poate să apară și la adulți.