Valul ucigaş de căldură din SUA și Canada poate ajunge oriunde. Experții avertizează: Niciun loc de pe Pământ nu mai e sigur

Valul ucigaş de căldură din SUA și Canada poate ajunge oriunde. Experții avertizează: Niciun loc de pe Pământ nu mai e sigur
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nicio zonă din lume nu mai este ferită de temperaturi extrem de ridicate, cum au fost cele care au lovit SUA și Canada în ultimele zile, avertizează oamenii de știință.

Aceștia au cerut tuturor guvernelor să intensifice eforturile de combatere a efectelor schimbărilor climatice, potrivit The Guardian.

Valul devastator de căldură a făcut ca temperaturile să ajungă la aproape 50 de grade Celsius în Canada. Au fost înregistrate sute de decese și numeroase incendii.

Experții avertizează că, pe măsură ce schimbările climatice determină creșterea temperaturilor globale, toată lumea, de la nordul Siberiei la Europa, Asia până la Australia, trebuie să se pregătească pentru evenimente meteo extreme.

ADVERTISING

„Nicăieri nu mai este sigur. Cine ar fi prezis o temperatură de 48 - 49 de grade C în Columbia Britanică (cea mai vestică provincie a Canadei - n.red.)?”, a declarat fostul consilier științific guvernamental din Marea Britanie, Sir David King.

De zeci de ani experții transmit avertizări

King, care împreună cu alți oameni de știință a înființat la începutul acestei luni ”Grupul consultativ pentru criza climatică”, a spus că experții avertizează despre evenimente meteo extreme de zeci de ani și acum este timpul să se ia măsuri.

„Riscurile au fost înțelese și cunoscute de atât de mult timp și nu am acționat. Acum avem un timp foarte scurt pentru a gestiona problema”, a subliniat el.

ADVERTISING

În Canada, experții au fost șocați de creșterea temperaturii, care marți a atins 49,6 grade C în orașul Lytton, Columbia Britanică, doborând recordul național pentru a treia zi consecutiv.

Pe coasta de vest a SUA, Seattle și Portland au înregistrat zile la rând temperaturi foarte ridicate. Autoritățile locale au declarat că investighează aproximativ 12 decese în Washington și Oregon, care ar putea fi cauzate de căldura puternică.

Michael E Mann, profesor la Universitatea de Stat din Pennsylvania, a spus că planeta se tot încălzește și astfel de evenimente periculoase vor deveni mai frecvente.

„Ar trebui să luăm această problemă foarte în serios”, a avertizat profesorul.

ADVERTISING

Potrivit lui Mann, clima a fost destabilizată parțial de încălzirea dramatică a regiunii arctice.

Miercuri, președintele SUA, Joe Biden, a dat vina pe criza climatică pentru valul de căldură din vestul SUA și Canada, despre care oficialii au spus că a doborât deja 103 recorduri de căldură în Columbia Britanică, Alberta, Yukon și teritoriile nord-vestice.

Sute de decese, sute de mii de oameni fără curent

În SUA, aproximativ 9.300 de case au rămas fără energie electrică, iar autoritățile au spus că pentru remedierea situației este nevoie de întreruperi planificate, care vor afecta peste 200.000 de persoane.

În Columbia Britanică au fost raportate cel puțin 486 de decese subite pe parcursul a cinci zile de caniculă. Medicii au spus că de obicei ar fi existat aproximativ 165 de decese subite într-un astfel de interval de timp, sugerând că peste 300 ar putea fi atribuite căldurii.

"Deși este prea devreme pentru a spune cu certitudine câte dintre aceste decese sunt legate de căldură, se crede că această creștere semnificativă a deceselor raportate este atribuită vremii extreme", a declarat medicul Lisa Lapointe.

„Gândurile noastre sunt îndreptate către cei care și-au pierdut persoane dragi”, a declarat prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau.

„Sunt ofițer de poliție de 15 ani și nu am văzut niciodată un număr atât de mare de decese subite într-o perioadă atât de scurtă de timp”, a adăugat sergentul Steve Addison.

Mulți dintre cei care au murit în această perioadă erau persoane în vârstă care trăiau singure și au fost găsite în locuințele lor, care nu erau bine ventilate.

Apel la trezire

Oamenii de știință au spus că amploarea valului de căldură din SUA și Canada ar trebui să servească drept „apel la trezire” pentru factorii de decizie politică, comunitățile din întreaga lume, în special în procesul de organizare a summit-ului crucial al ONU privind clima, care va fi găzduit de Marea Britanie în noiembrie.

„Riscul valurilor de căldură crește în întreaga lume suficient de rapid încât vom avea fenomene meteorologice, așa cum nu am mai văzut până acum”, a spus profesorul Peter Stott.

La rândul său, Simon Lewis de la University College London a descris situația ca fiind „înfricoșătoare” și a avertizat că evenimentele de căldură extremă ar putea avea un impact uriaș: de la prețurile alimentelor la sursele de energie electrică.

El a spus că este crucial ca guvernele și factorii de decizie să țină cont de aceste semnale și să intensifice planurile de stopare a emisiilor de combustibili fosili și să pregătească societățile pentru a face față evenimentelor meteorologice mai extreme.

„Trebuie să reducem rapid emisiile până la zero pentru a întrerupe noile valuri de căldură extremă și trebuie să ne adaptăm noilor condiții climatice”, a conchis Lewis.

Citește mai multe despre canicula din Canada:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇