O mie de profesori au învățat să predea mai bine online, cu ajutorul programului Școala din valiză. Și elevii sunt mulțumiți

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Scoala-din-valiza_1

Aproape 90% dintre profesorii care au participat în perioada pandemiei la programul de educație digitală „Școala din valiză” au dobândit competențele și abilitățile digitale necesare adaptării unei lecții clasice la predarea online, relevă un studiu de impact efectuat în aprilie 2021 pe baza răspunsurilor venite de la aproximativ 1.000 de respondenți.

Studiul, realizat la inițiativa Fundaţiilor Vodafone România şi World Vision România, a măsurat o serie de indicatori grupați în cinci categorii: abilități digitale, abilități digitale de predare (respectiv învățare, în cazul elevilor), capacitatea de a facilita sau îmbunătăți comunicarea dintre profesor și elev, nivelul general de satisfacție și intenția de utilizare a tehnologiei în viitor.

Datele reflectă cu preponderență rezultatele învățării online, având în vedere circumstanțele în care s-a derulat procesul de învățământ în anul şcolar 2020/2021.

ADVERTISING

Astfel, peste 73% dintre profesori și 75% dintre elevi au declarat că sunt satisfăcuți sau foarte satisfăcuți de experiența avută în programul „Școala din valiză”.

Cadrele didactice au apreciat în proporție de 86% gradul de interactivitate a platformei, iar elevii de 78%

Scoala-din-valiza_3

Mai mult, studiul arată o îmbunătățire a competențelor digitale pentru toți indicatorii, atât în cazul profesorilor, cât și al elevilor. Scorurile au fost calculate pentru abilități digitale de bază, comparate cu nivelul de dinainte de a utiliza platforma „Școala din valiză”. Pentru profesori au mai fost evaluate şi abilitățile de predare online.

Astfel, dacă înainte de a utiliza platforma doar 55% dintre profesori puteau folosi materiale audio-video pentru a preda online, ponderea acestora a crescut la 92% în urma utilizării acesteia.

În același timp, procentul cadrelor didactice care au dobândit abilitățile necesare folosirii tablei interactive la clasă a urcat de la 45% la 80%.

ADVERTISING

Mai mult, dacă la începutul intervalului analizat mai bine de un sfert dintre profesori (26%) declarau că li se pare dificil și foarte dificil să folosească o tablă interactivă, ponderea acestora se situează în prezent la 1%.

76% dintre profesori considerau ușoară sau foarte ușoară crearea unei prezentări PowerPoint, procentul lor a crescut la 86%

Este, de asemenea, de remarcat că doar 2% dintre respondenți consideră dificile sau foarte dificile activitățile de predare online, în scădere față de nivelul raportat anterior care era de 20%. 

În ceea ce îi privește pe elevi, aceștia au înregistrat la rândul lor progrese la toți indicatorii privind abilitățile digitale, respectiv învățarea online. 

În categoria abilităților de învățare online, cel mai mare progres s-a înregistrat la indicatorul legat de crearea unui subiect de discuție pe o platformă online, creşterea fiind de la 40% la 54%. Procentul celor care au abilitățile necesare creării unui meeting online a crescut și el de la 52% la 63%, și de la 39% la 47% pentru abilitatea de a lucra în Excel. 

ADVERTISING

La fel ca și în cazul cadrelor didactice, procentul elevilor care au întâmpinat dificultăți în a asimila abilități de învățare online este în scădere vizibilă. 

Programul „Școala din valiză” este desfășurat de Fundația Vodafone România și Fundația World Vision România

Valoarea totală a acestuia depășește două milioane de euro, dintre care peste un milion euro reprezintă finanțarea oferită de către Fundația Vodafone România. 

Scoala-din-valiza_2

În prezent, platforma de e-learning www.scoaladinvaliza.ro este disponibilă la nivel național și numără aproximativ 17.000 de utilizatori elevi și 1.400 de profesori din 50 de școli din zona rurală. De la debutul programului au fost create în platformă peste 11.000 de lecții.

Școala din valiză asigură o abordare de tip 360 de grade a educației digitale. Programul susține profesorii și elevii din mediul rural să-și dezvolte abilitățile digitale prin acces gratuit la platforma de e-learning www.scoaladinvaliza.ro, la o „valiză tehnologică” dotată cu tablete, laptop și acces la internet, dar și prin formarea profesională continuă a cadrelor didactice.

Totodată, programul îi ajută pe profesori să fie mai încrezători în forțele proprii, să creeze și să susțină lecții digitale interactive și îi sprijină pe elevi să fie pregătiți pentru o piață a muncii dominată tot mai mult de tehnologie.

În acest fel, profesorii transformă școala, elevii învață cu mai multă plăcere și se dezvoltă pentru a face față provocărilor viitorului. „Școala din valiză” înseamnă învățământ digital accesibil și de calitate. 

Despre Fundaţia Vodafone România

Fundaţia Vodafone România este o organizație neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operațiunile comerciale ale companiei, înființată în 1998.

În cei peste 20 de ani de activitate, Fundația Vodafone România a finanțat 1.168 de programe derulate de 765 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătății, educației, serviciilor sociale.

Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari - copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic.

Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit 31 de milioane de euro în proiecte desfășurate de organizațiile non-profit partenere.

Mai multe detalii despre programele fundației sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatiavodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.

Despre World Vision România

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume.

World Vision România este o fundație care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului.

Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii.

Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

În aproape 30 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.

Mai multe detalii despre fundație: www.worldvision.ro, www.facebook.com/WorldVisionRomania, blog.worldvision.ro/.