Cîțu explică de ce a votat împotriva educației sexuale: A fost o eroare la telefon

Cîțu explică de ce a votat împotriva educației sexuale: A fost o eroare la telefon

Premierul Florin Cîțu a explicat, joi, de ce a votat împotriva educației sexuale în Parlament, afirmând că a fost o eroare de comunicare la telefon și că există astfel de situații, din cauza acestui sistem de vot de la distanţă dictat de condiţiile pandemice.

În plus, Cîţu a susţinut că nu se poate face curricula şcolară in Parlament, ci la Ministerul Educaţiei. Aşa că a vorbit cu Sorin Cîmpeanu în acest sens, încă dinainte de votul pe care acum spune că l-a dat eronat.

„Este așa cum am anunțat, o decizie pe care am luat-o cu domnul ministru înainte de votul din Parlament și am spus foarte clar că nu se poate face curricula în Parlamentul României, se face la Ministerul Educației.

ADVERTISING

În Parlamentul României, având în vedere situația votului prin telefon, astfel de erori vor mai exista, din păcate, există până ne întoarcem la Parlament. Chiar și atunci când suntem în Parlament mai apar câteodată erori.

Este doar o eroare, opinia mea a fost prezentată public înainte și după și îmi pare bine că am găsit o soluție foarte clară care să nu depindă de votul Parlamentului”, a declarat Florin Cîțu, la finalul şedinţei de guvern de joi.

Mai mult, premierul crede că vor mai exista astfel de erori până se va reveni la votul fizic, în Parlament.

„Pot să existe astfel de erori, poate să nu se audă bine ce spui prin telefon. Aici a fost o recomandare a grupului pe care am înțeles-o că este pentru ceea ce președintele a trimis în Parlamentul României, dar de fapt era pentru un raport care iese din comisie. Este doar o eroare”, a tot repetat Cîțu.

ADVERTISING

Senatul a respins marţi obiecțiile formulate de preşedintele Klaus Iohannis la proiectul privind desfăşurarea orelor de educaţie sexuală în şcoli, adoptând legea în forma sa inițială. Şi Florin Cîțu a votat contra cererii lui Iohannis, de a reexamina legea care schimbă numele în Educație sanitară și scoate obligativitatea materiei.

Un singur vot a fost în favoarea reexaminărilor pe care le ceruse șeful statului, al liberalei Alina Gorghiu. În rest, PNL a votat alături de PSD, AUR și UDMR varianta legii în care cursurile sunt denumite „educație sanitară”, iar participarea copiilor la ore, condiționată de acordul scris al părintelui. Este eliminată, astfel, din lege, componenta de ”educație sexuală”. Cei de la USR-PLUS s-au abținut în bloc de la vot.

ADVERTISING

Printre senatorii liberali s-a numărat și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Cu toate acestea, şi Cîţu, şi Cîmpeanu s-au declarat ulterior nemulțumiți de rezultat și au anunțat planuri la Guvern ca situația să fie îndreptată.

Florin Cîțu a declarat chiar după vot, la postul public de televiziune, că ar fi votat altfel.

”Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot și am luat decizia - și o va implementa, curricula ține de Ministerul Educației - ca de anul viitor să introducă o clasă care se va numi 'Educație pentru viață', va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care vor dori să își retragă copiii de la acea clasă o vor putea face.

De anul viitor va fi introdusă educație pentru viață. Ministrul a găsit soluția și o vom prelua noi la Guvern. (...) Sunt foarte supărat, pentru că lucrurile trebuie să meargă înainte așa cum am spus, românii merită transparență, le vom da acest lucru. Soluția a venit. Este atributul ministerului de a face curricula pentru anul viitor și va introduce”, a declarat premierul marți la TVR.

Citește mai multe despre chestiunea educației sexuale:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇