Senatul a respins marţi obiecțiile formulate de preşedintele Klaus Iohannis la proiectul privind desfăşurarea orelor de educaţie sexuală în şcoli, adoptând legea în forma sa inițială.
Un singur vot a fost în favoarea reexaminărilor pe care le ceruse șeful statului, al liberalei Alin Gorghiu. În rest, PNL a votat alături de PSD, AUR și UDMR varianta legii în care cursurile sunt denumite „educație sanitară”, iar participarea copiilor la ore, condiționată de acordul scris al părintelui. Este eliminată, astfel, din lege, componenta de ”educație sexuală”. Cei de la USR-PLUS s-au abținut în bloc de la vot.
Așadar, printre senatorii liberali care au votat educație sanitară în locul celei sexuale s-au numărat și premierul Florin Cîțu și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Cu toate acestea, ambii s-au declarat ulterior nemulțumiți de rezultat și au anunțat planuri la Guvern ca situația să fie îndreptată.
Florin Cîțu a declarat chiar după vot, la postul public de televiziune, că ar fi votat altfel.
”Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot și am luat decizia - și o va implementa, curricula ține de Ministerul Educației - ca de anul viitor să introducă o clasă care se va numi 'Educație pentru viață', va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care vor dori să își retragă copii de la acea clasă o vor putea face.
De anul viitor va fi introdusă educație pentru viață. Ministrul a găsit soluția și o vom prelua noi la Guvern. (...) Sunt foarte supărat, pentru că lucrurile trebuie să meargă înainte așa cum am spus, românii merită transparență, le vom da acest lucru. Soluția a venit. Este atributul ministerului de a face curricula pentru anul viitor și va introduce”, a declarat premierul marți la TVR.
Întrebat dacă ar fi votat altfel decât majoritatea colegilor din Senat, premierul a spus: ”Da, aș fi votat altfel”.
Și Cîmpeanu a vorbit de planul de a introduce în curriculum ”educația pentru viață”.
"În acest fel, vom putea armoniza necesitatea unui curriculum adaptat nevoilor societăţii actuale şi, în special, necesităţilor elevilor, evitând supraîncărcarea programei şcolare cu un număr excesiv de discipline.
Pe principiul orei de religie, în cazul părinţilor care optează expres, în scris, pentru a-şi retrage copiii de la modulul de Educaţie sexuală, elevii nu ar avea afectată nota obţinută la 'Educaţie pentru viaţă', nota finală aferentă disciplinei urmând a fi calculată pe baza notelor obţinute pentru n-1 module", a menţionat ministrul.
Aceast pachet ”pentru viață” va include etapizat educație sexuală, educație sanitară, educație de prim ajutor, alimentație rațională, educație juridică, rutieră, financiară.
Citește mai multe despre chestiunea educației sexuale: