Ebrahim Raisi este noul președinte al Iranului, după cum arată rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale din această țară, după numărarea a 90% din voturi. Totodată, organizația Amnesty International susține că acesta trebuie anchetat pentru crime împotriva umanității, pentru rolul său în dispariția și execuția a mii de opozanți politici iranieni, în 1988.
28,6 milioane de persoane au mers la urne pentru a-și alege viitorul șef al statului.
Iar după cum arată rezultatele preliminare, Ebrahim Raisi și-a asigurat mult peste 50% din voturi, astfel că nu va mai fi nevoie de un al doilea tur de scrutin, potrivit The Guardian.
Ba mai mult, ceilalți contracandidați i-au transmis deja felicitări și și-au recunoscut înfrângerea.
Rezultatele finale vor fi publicate duminică.
În discursul victoriei, Ebrahim Raisi a promis că va forma un Cabinet plin cu oameni „muncitori, anti-corupție și revoluționari”. El a adăugat că va fi președintele tuturor, indiferent dacă au mers la vot sau nu ori dacă l-au ales sau nu.
Citește aici mai multe despre mizele acestor alegeri.
Ultraconservatorul Ebrahim Raisi este actualul șef al sistemului judiciar și candidatul care a ieșit pe locul secund în alegerile prezidențiale din 2017.
Amnesty International: Noul președinte al Iranului trebuie anchetat pentru crime împotriva umanității
Organizația neguvernamentală pentru drepturile omului îl acuză pe noul președinte al Iranului că a fost membru al unei “comisii a morții”, care se afla în spatele unor dispariții și execuții a mii de opozanți politici, în 1988.
“Faptul că Ebrahim Raisi a ajuns președinte în loc să fie investigat pentru crime împotriva umanității sau omor, pentru dispariții ale unor persoane și pentru tortură ne reamintește că impunitatea domnește în Iran. În 2018, organizația noastră a documentat faptul că Ebrahim Raisi a fost membru al „comisiei a morții”, care a executat extrajudiciar în secret mii de disidenți politici în închisorile Evin și Gohardasht, de lângă Teheran, în 1988. Circumstanțele din jurul soartei victimelor și locul unde se află corpurile acestora este, până în prezent, ascuns în mod sistematic de către autoritățile iraniene”, a declarat Secretarul General al Amnesty International, Agnes Callamard, citat de Biziday.ro.
De asemenea, acesta spune că, în calitate de șef al Autorității judiciare iraniene, Ebrahim Raisi “a prezidat o represiune brutală a drepturilor omului, prin arestarea în mod arbitrar a sute de opozanți politici pașnici, apărători ai drepturilor omului și membri ai unor grupuri minoritare persecutate”.
”Sub supravegherea acestuia, sistemul judiciar a acordat impunitate generală oficialilor guvernamentali și forțelor de securitate, responsabile pentru uciderea a sute de persoane și arestarea a mii de protestatari în timpul protestelor naționale din noiembrie 2019”, a adăugat Secretarul General al Amnesty International.
Organizația a făcut un apel către liderii statelor membre ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să conducă o anchetă în acest caz și să ia măsurile necesare pentru a rezolva problema impunității din Iran.