Autoritatea Palestiniană a anulat acordul prin care Israelul urma să îi livreze cel puţin 1 milion de doze de vaccin anti-Covid pentru că serul Pfizer care era oferit e pe cale să expire.
Israelul a spus anterior că nu are nevoie de un stoc vechi de vaccinuri şi că acestea urmau să fie folosite pentru a accelera programul de vaccinare a palestinienilor.
În schimb, palestinienii urmau să dea Israelului un număr similar de vaccinuri pe care le aşteaptă de la Pfizer mai târziu anul acesta.
Când a ajuns primul lot de vaccinuri din Israel, oficialii palestinieni au spus că erau mai aproape de data de expirare decât se aşteptau, informează BBC.
Ei au subliniat că nu e suficient timp pentru a le administra şi că înţelegerea cade.
Purtătorul de cuvânt al Autorităţii Palestiniene, Ibrahim Melhem, a spus că transportul iniţial de aproximativ 90.000 de doze nu a fost conform „specificaţiilor cuprinse în acord şi, în consecinţă, prim-ministrul Mohammad Shtayyeh a cerut ministrului Sănătăţii să anuleze înţelegerea”.
„Guvernul refuză să primească vaccinuri care sunt pe cale să expire”, a spus el într-un comunicat publicat de agenţia de presă Wafa.
Melhem a precizat că autorităţile vor aştepta transportul de vaccinuri pe care autoritatea le-a comandat direct de la Pfizer.
Într-un mesaj publicat pe Twitter vineri, noul ministru israelian al Sănătăţii, Nitzan Horowitz, a spus: „Coronavirusului nu cunoaşte graniţe şi nu face diferenţe între oameni”.
El a adăugat că „schimbul important de vaccinuri” este în interesul ambelor părţi şi că speră pentru „o cooperare între Israel şi vecinii săi palestinieni în alte domenii”.
Biroul prim-ministrului israelian Naftali Bennett a transmis că „Israelul a semnat un acord cu Autoritatea Palestiniană şi va trimite aproximativ 1 milion de doze de vaccin Pfizer care urmează să expire”, fără a preciza termenul de valabilitate.
„Israel va primi aceeaşi cantitate de doze Pfizer în septembrie-octombrie 2021 în contul a ceea ce este destinat Autorităţii Palestiniene”.
Aproximativ 55% dintre israelienii eligibili au primit ambele doze de vaccin. Ţara a ajuns la un acord special cu Pfizer/BioNTech prin care oferă date medicale în schimbul unei campanii rapide de imunizare.
Aproximativ 30% dintre palestinienii din Cisiordania şi Fâşia Gaza au primit cel puţin o doză de vaccin, potrivit oficialilor palestinieni.
Palestinienii au primit deja doze de vaccin din partea Israelului, precum şi din Rusia, China, Emiratele Arabe Unite şi prin programul Covax.
Experţii ONU au criticat faptul că Israelul nu a extins programul de vaccinare pentru palestinienii din teritoriile controlate de stat. Israelienii şi palestinienii sunt responsabili cu gestionare problemelor de sănătate în teritorii.