Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care un consilier școlar va avea în grijă 600 de elevi, respectiv un minim de 300 de preșcolari.
Până acum, un singur consilier școlar trebuia să aibă în grijă 800 de elevi.
Ce prevede forma finală a legii:
După alineatul (1) al articolului 83 din Legea educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se introduce un nou alineat, alin. (11 ), cu următorul cuprins:
„(1) Antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii din unităţile şcolare de stat şi particulare autorizate/acreditate beneficiază de asistenţă medicală, psihologică şi logopedică gratuită, în cabinete medicale, psihologice şi logopedice şcolare ori în unităţi medicale de stat.
(11 ) Unui post de consilier școlar îi este alocat un număr minim de 600 de elevi, respectiv un minim de 300 de preșcolari, în cadrul unei unități de învățământ cu personalitate juridică. Prezenta modificare legislativă intră în vigoare începând cu anul școlar 2021-2022.”
Cine este și ce face consilierul școlar
Potrivit legii educației, consilierul şcolar este un specialist în educaţie care planifică şi desfăşoară activităţi de consiliere educaţională individuală sau de grup care au drept obiectiv adaptarea elevului la probleme specifice mediului şcolar.
De asemenea, consilierul școlar implementează programele de educaţie pentru carieră în scopul formării de competenţe în domeniile vizate prin aria curriculară “Consiliere şi orientare” și organizează programe extracurriculare de orientare vocaţională.
Pot fi consilieri școlari profesorii licenţiați în psihologie, ştiinţele educaţiei sau ştiinţe socio-umane.
Citiți și: Titularizare 2020: Președintele Iohannis a promulgat legea care deblochează examenul