Prima reacție a procurorului general Gabriela Scutea după ce DIICOT a clasat Dosarul 10 August

Prima reacție a procurorului general Gabriela Scutea după ce DIICOT a clasat Dosarul 10 August
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Procurorul general, Gabriela Scutea, a comentat, miercuri la prânz, clasarea Dosarului 10 August de către DIICOT.

Ea a spus, între altele, că e nevoie de câteva ”sublinieri”:

”Sunt necesare, din punctul meu de vedere, câteva sublinieri. În 2018, reprezentanții Jandarmeriei au sesizat DIICOT referitor la acțiunea protestatarilor. Această sesizare fiind susceptibil de încadrarea ca acțiuni împotriva ordinii constituționale conform art. 397 din CP. Această încadrare atrage exclusiv competența DIICOT. Cercetarea faptelor, împreună cu cele de abuz în serviciu, respectiv de purtare abuzivă, comise de personalul MAI, inclusiv cu funcții de conducere, a fost opțiunea procurorilor militari care au dispus declinarea către DIICOT, iar DIICOT și-a asumat cercetarea faptelor la un loc.

ADVERTISING

În acest context procedural, adoptarea soluției, inclusiv pentru infracțiuni de abuz în serviciu sau de purtare abuzivă, era posibilă și legală din punct de vedere procedural”, a declarat Gabriela Scutea, după ce DIICOT a clasat parțial acest dosar.

”Două planuri”

Procurorul general a mai spus că ordonanța de clasare structurează două planuri, fiind vorba de mulțimea de protestatari, tratată ca un întreg, dar și un plan al ”subiecților individuali”, adică persoanele care au fost bătute în timpul protestului.

”Am reținut că ordonanța emisă structurează două planuri. Acela al unui subiect pasiv colectiv, care a fost reprezentat de mulțimea protestatarilor privită ca întreg și un plan al subiecților individuali, în special persoane care au fost agresate după ora 23, în momentul în care a fost dispersată mulțimea de oameni din Piața Victoriei”, a adăugat Scutea.

ADVERTISING

Gabriela Scutea a mai spus că procurorii DIICOT au analizat intervenția jandarmilor în anumite zone din piață. De asemenea, s-a observat o lipsă de organizare a Jandarmeriei, analizată ca ”element contextual”, și nu ca ”abuz în serviciu”.

”Această ordonanță a DIICOT are 235 de pagini. Din parcurgerea ei sumară, anterior acestei declarații, rezultă că procurorii au examinat intervenția în forță în anumite zone din piață. Au examinat folosirea mijloacelor de dispersare a manfiestanților și au delimitat unele acte care reflectă lipsuri ale organizării Jandarmeriei în contextul misiunii de ordine publică din P. Victoriei ca elemente contextuale, și nu de abuz în serviciu.

ADVERTISING

Aici menționez accentul pus în multe poziții publice pe neinscripționarea corespunzătoare a căștilor purtate de jandarmi și imposibilitatea în acest context de a se efectua o identificare corespunzătoare pe momente de intervenție a persoanelor care au exercitat agresiuni”, a completat procurorul general.

Ordonanța poate fi contestată

Scutea a mai spus că ordonanța poate fi contestată și oricine vrea să studieze dosarul o poate face.

”Analiza faptelor efectuată în ordonanță subliniez că are deschisă procedura contestării pe cale ierarhică. Are deschis accesul la studiul dosarului de către persoanele interesate și în context larg posibilitatea analizării oricăror împrejurimi noi care pot să determine redeschiderea cercetărilor. Personal, îmi asum transparența și comunicare neechivocă”, a mai afirmat Scutea.

”Înțeleg emoția publică suscitată de acest dosar. Procurorii au obligația să administreze probele imparțial și complet. Toate actele din dosar vor fi cântărite în cadrul controlului ierarhic”, a mai spus ea.

Întrebată dacă ordonanța va fi verificată de ea, Scutea a răspuns: ”Ordonanța este foarte amplă. Haideți să citim cu toții cele 235 de pagini”.

Clasarea

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a clasat, miercuri, parțial Dosarul 10 August.

De asemenea, a declinat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție competența de efectuare a urmăririi penale a jandarmilor de la protest. Jandarmii au exercitat violențe nejustificate împotriva unor protestatari, conform DIICOT.

Ordonanța a fost dată în data de 26 iunie.

Citește mai multe detalii - Dosarul 10 August a fost clasat parțial de DIICOT


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇