În condițiile în care România va rămâne cu un singur reactor la centrala nucleară, premierul Ludovic Orban a dispus constituirea Comitetului de coordonare strategică pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă.
Comitetul va fi condus de ministrul Economiei, Virgil Popescu, arată o decizie publicată marţi în Monitorul Oficial.
Din componenţa organismului, care va avea rol consultativ, mai fac parte Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, şi Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.
Obiectivele principale ale comitetului sunt analiza, cristalizarea şi fundamentarea deciziilor strategice şi a măsurilor necesare pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă.
Printr-o altă decizie, Orban a decis abrogarea Deciziei prim-ministrului 318/2016 privind înfiinţarea Grupului de lucru pentru negocierea proiectului de Acord interguvernamental România-China privind cooperarea pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă (IGA).
De ce rămânem cu un singur reactor
Reactoarele nucleare nu au o durată nelimitată de funcționare. Așa că, la 30 de ani, au nevoie de retehnologizare.
Or, în 2026 Reactorul 1 va fi oprit pentru operațiuni de retehnologizare care vor dura 2 ani.
Înseamnă asta că în perioada 2026 – 2028 vom mai avea un singur reactor în România și vom mai produce doar jumătate din energia nucleară pe care ne-am obișnuit să o avem la dispoziție?
Din păcate, da, așa vor sta lucrurile. La solicitarea SpotMedia.ro, Nuclearelectrica a transmis că durata medie de realizare a unui reactor este de 10 ani.