FBI a încercat să afle informaţii despre cititorii unui articol online, ca parte a unei investigaţii, relatează presa internaţională.
Biroul Federal de Investigaţii i-a solicitat ziarului american USA Today istoricul accesărilor unui articol în legătură cu doi agenţi ucişi în Florida, însă compania care deţine publicaţia, Gannett, s-a împotrivit cererii şi a cerut ajutorul instanţei.
Cererea FBI de a-i fi furnizate adresele IP şi numerele de telefon ale cititorilor articolului în timpul unei ferestre de 35 de minute a fost numită o “încălcare clară” a protejării libertăţii presei, relatează BBC.
Gannett a cerut anularea ordinului în instanţă, argumentând că acesta încalcă primul amendament al constituţiei americane, care protejează libertatea presei de interferenţa guvernului.
Potrivit echipei legale a Gannett, ordinul este "neconstituţional" şi încalcă atât drepturile organizaţiilor de presă, cât şi pe cele ale cititorilor lor. Avocaţii au citat o hotărâre a Curţii Supreme conform căreia astfel de cereri ”sunt cu adevărat începutul supravegherii presei”.
Informaţiile apar într-un context în care Departamentul de Justiţie din SUA se confruntă cu critici după ce s-a aflat că în timpul mandatului preşedintelui Donald Trump autorităţile au obţinut în secret istoricul apelurilor telefonice ale jurnaliştilor Washington Post.
C.S.