Trei scenarii de ieșire din blocaj. PSD vrea să prindă Guvernul la înghesuială, ce va face Ludovic Orban?

Trei scenarii de ieșire din blocaj. PSD vrea să prindă Guvernul la înghesuială, ce va face Ludovic Orban?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Să fie salvatorul țării și, în plus, să arate tuturor că regele este gol. Un joc pe muchie, dar  pe care PSD pariază și pe care social-democrații l-au decis într-un Comitet Executiv de luni seară, după ce au înțeles că au în mână o carte care poate să șubrezească autoritatea Guvernului. Aceeași carte însă poate arunca România într-o dramă.

După ce proiectul de lege privind carantinarea și izolarea a fost votat de social-democrați în Camera Deputaților, cu amendamentele pe care ei înșiși le-au adus, tot social-democrații au refuzat să adopte proiectul în Senat, cu aceleași amendamente pe care ei le-au scris și impus.

Un paradox pe care și-l asumă deschis, pentru că au înțeles că pot obține mai mult din asta: umilirea prim-ministrului Ludovic Orban și recunoașterea publică a meritelor de a fi reparat greșelile Guvernului din lege.

(Diavolul lui Bulgakov, acela care înțelege că trebuie să facă cu mâinile lui treaba lui Dumnezeu care s-a retras puțin din lume, pentru a-și justifica propria existență malefică,  are șarm. Deși are drumul deschis, așa cum are acum și PSD, dintr-o inocență intelectuală și politică a Guvernului PNL, Diavolul încercă să se achite exemplar și de misiunea de a juca rolul lui Dumnezeu, pentru puțină vreme. În plus, îi pasă de aparențe, nu se poate înfățișa chiar oricum și nu poate câștiga partida, dacă e să o câștige, prin șantaj fățiș și mici șmecherii.)

ADVERTISING

PSD poate.

După ce i-a ieșit o ispravă bună, amendând corect proiectul de lege al Guvernului, un lucru acceptat la unison și de liberalii care s-au grăbit să salute colaboararea – iată că interesul național funcționează! - , social-democrații cred că pot obține mai mult. Nu reușite proprii, ci eșecuri ale celorlalți sau măcar circ la scenă deschisă, în care să vedem clar că nici ceilalți nu sunt mai buni. Un scop mic și meschin, dar după toate pierderile succesive, după umilințele post-Dragnea, e o carte care le aduce puțină satisfacție, așa cum s-a auzit din CeX-ul de luni după-masă.

Ce vrea PSD?

Senatorul Liviu Pop, întrebat de Spotmedia.ro, de ce nu votează senatorii PSD ce au votat deputații PSD:

”Vom vota o lege care va rezulta din dezbateri transparente, cu toți cei implicați. Magistrați, societate civilă, medici și pacienți.

Legea trebuie să prevadă măsuri graduale de izolare și carantină. În niciun caz, oamenii să nu poată fi luați de acasă, cum voia PNL, fără să existe o dovadă solidă, științifică. Trebuie introduse mecanisme democratice de control. Oamenii trebuie să aibă căi de atac la deciziile luate de autorități, pentru a se asigura că nimic nu le este impus dincolo de recomandările medicale. La asta au lucrat colegii de la Senat în weekend și lucrează și acum.

Dar dl Predoiu trebuie să vină la dezbateri. Este Legea Guvernului PNL, trebuie să-și asume și să explice ce au urmărit cu fiecare prevedere din lege!”.

PSD, artizanul Ordonanțelor de la miezul nopții și al Memorandumurilor de politică externă strecurate în ședințe de Guvern, ”spre aprobare”,  cere, în mod excepțional, ”dezbatere”. După ce se asigură că nu o va avea, așa cum a explicat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru Spotmedia.ro.

”Am stat azi patru ore în ședința Comisiei Juridice din Senat. Vineri, am avut o echipă întreagă condusă de un secretar de stat. Invitația expresă pentru prezența ministerului la nivel de ministru a sosit astăzi (luni - n.r) la ora 13, după ce neoficial confirmasem prezența la ora 12, cu două ore înainte de declarațiile lui Marcel Ciolacu...”

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției

De fapt, PSD profită de breșa lăsată de Guvern, care, în mod stupefiant, deși a împins lucrurile până pe ultima sută de metri, nu a reușit să trimită în Parlament un proiect de lege fără hibe și vulnerabilități. Ce vor social-democrații e ca Guvernul să apară pe scenă și să se devoaleze. Să admită că nu s-a priceput.

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, plusează:

Nu se va vota legea în Senat, până când premierul și ministrul Sănătății nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuție în acest moment.

Între timp, oamenii concreți, cu nume, chip și vieți cotidiene, nu CNP-uri de pe listele electorale, se îmbolnăvesc, unii grav, alții chiar foarte grav, iar câțiva dintre ei, nu puțini, dacă ne uităm la statistică, mor.

Sigur, e o capcană pe care PSD o întinde, dar cine ar fi crezut că tocmai PSD nu va încerca să obțină profit maxim din vulnerabilitatea Guvernului?

Cum iese Ludovic Orban din capcană?

Sunt trei scenarii de ieșire din blocaj, blocajul însemnând și agravarea situației pandemice din România, în condițiile în care starea reală a spitalelor, nu numărul locurilor din Terapie Intensivă, nu este un secret pentru nimeni, și în care tot mai multe state europene condiționează sau interzic intrarea cetățenilor români.

  1. Primul scenariu presupune ca prim-ministrul Ludovic Orban să ridice mănușa și să meargă în Parlament, la dezbaterea la care îl provoacă Marcel Ciolacu.

Cu discursul strunit și temele clare, cu informațiile puse pe masă în mod transparent, premierul ar putea face o figură bună, deblocând situația și preluând avantajul din mâinile PSD.

Riscul e că ar putea să pară cedare ori că PSD va reuși să pună în scenă un circ absolut.

2. Cel de-al doilea scenariu presupune ca PSD să își facă numărul și apoi să adopte proiectul de lege, pe care deputații partidului l-au corectat și votat.

Ar putea să își conserve astfel avantajul, construind un discurs al salvatorului, al celui rezonabil care a rezolvat blocajul și a făcut astfel un bine țării. Vulnerabilitatea pentru PSD e că nemaifiind credibil, nici dacă ar face de acum înainte numai isprăvi bune, nu ar reuși să răstoarne indicatorii de imagine. Nu până la alegeri. Nu până la Congresul tot amânat.

3. Cel de-al treilea scenariu este acela în care fiecare continuă să îl portretizeze pe celălalt în vinovatul suprem, iar președintele Klaus Iohannis, în virtutea mandatului constituțional de negociere, îi convoacă la negocieri și rămân în spatele ușilor închise până la un acord politic de a nu trazacționa sănătate, viața și moartea cetățenilor.

Avantajul aici e imens pentru președintele Iohannis, care a făcut din acest al doilea mandat o miză pentru un profil de președinte puternic și în arenă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇