La 135 de ani de la inaugurarea primei Statui a Libertăţii, o nouă Miss Liberty va sosi pe 4 iulie la New York, în SUA pentru sărbătoarea naţională, conform Le Journal du dimanche. Trimisă de Franţa, ea va părăsi portul Havre pe 7 iunie.
A doua va fi instalată în grădina ambasadorului francez şi va rămâne zece ani în Statele Unite, precizează Le Point.
"Această idee a unei noi călătorii s-a născut la o întâlnire în iulie 2019" cu Olivier Faron, administrator general al Conservatorului naţional de arte şi meserii, a explicat diplomatul Philippe Étienne. "Vrem să reluăm această poveste franco-americană. Această statuie este un dublu simbol al libertăţii, dar şi al primirii".
Franţa a decis să ofere a doua Statuie a Libertăţii "pentru a aduce omagiu tuturor celor care au permis, de cele două părţi ale Atlanticului, au făcut posibilă edificarea statuii şi care s-au luptat pentru ceea ce simbolizează ea în lumea întreagă".
A doua Miss Liberty, de 2,83 metri înălţime, va fi găzduită temporar pe Ellis Island, unde se află Muzeul Naţional American al Imigrării.
Această statuie, mult mai mică decât sora mai mare, va fi transportată la Washington şi instalată în grădina ambasadorului Franţei. "I-am avertizat pe vecini şi pe primarul Washingtonului, ea va putea fi văzută de toţi de pe stradă", a indicat Philippe Étienne.
Deşi unii văd acest proiect drept o ironie la adresa lui Donald Trump, ambasadorul contestă şi califică această aventură ca apolitică. Proiectul este public, deşi finanţarea rămâne privată. Statul a ales drept partener armatorul CMA CGM.
Statuia va rămâne zece ani în SUA, perioada de împrumut consimţită de Conservatorul din Quai d'Orsay, apoi va reveni în Franţa. Aceasta este una dintre replicile pariziene ale Statuii Libertăţii.
Prima Statuie a Libertăţii de aproape 93 de metri înălţime a fost concepută de Eugène Viollet-le-Duc, proiectată de Gustave Eiffel şi sculptată de Auguste Bartholdi. Ea a fost oferită pentru a celebra centenarul Declaraţiei de Independenţă a Statelor Unite, deşi nu a fost inaugurată decât zece ani mai târziu, în 1886.