Din 1999 și până azi, România a plătit trei firme cu circa 1 milion de euro anual ca să asigure paza combinatului de la Krivoi Rog, o fabrică abandonată, care nu mai funcționează de 22 de ani și nici nu are vreo perspectivă de repornire, dezvăluie ministrul Economiei, Claudiu Năsui, care i-a propus premierului Florin Cîțu ”să ieșim din această afacere păguboasă”.
”Combinatul de la Krivoi Rog este o fabrică abandonată din Ucraina la care este proprietar și statul român, alături de statul ucrainean. Inițial, erau mai multe state care au fost implicate în construirea lui, dar au rămas numai acestea două.
Combinatul nu mai funcționează și nici nu are vreo perspectivă de a se reporni. Este o reminiscență a economiei socialiste planificate deținute de stat”, a scris joi pe Facebook ministrul Claudiu Năsui.
În 1986, când s-a construit combinatul, s-a stabilit ca în schimbul unei investiții echivalente cu 1 miliard de dolari, România să primească aproximativ 30 de milioane de tone de peleți timp de 10 ani, dar n-a primit decât 159 mii de tone.
”De 22 de ani acest combinat nu mai funcționează deloc. Celelalte state cu care eram în asociere și-au marcat pierderea și au vândut pe cât au putut ce aveau calculat drept contribuție națională.
Statul român, însă, a ales să rămână agățat de combinat, alături de statul ucrainean, cel pe teritoriul căruia se află acest maldăr de fier din care se fură anual, cam orice. (...) Știți ce face statul român cu el de zeci de ani? Plătește anual un milion de euro la trei firme pentru ’pază și conservare’. (...)
Recent am primit pe masă nota de plată pe anul acesta. Ne costă încă 5,4 milioane de lei. Nu sunt alese la întâmplare aceste firme. Sunt impuse printr-o lege în care ele apar paznici obligatorii”, subliniază ministrul Economiei, prezentând și imagini cu starea deplorabilă a combinatului.
Mai mult, cele trei firme, Arcom SA, Arcif SA și Uzinexport SA, nu au fost alese pe baze concurențiale, ci sunt ”nominalizate expres într-un HG din 1999”, adaugă acesta.
”Singurii beneficiari din toată povestea asta sunt cele trei firme care nu fac nimic. Dacă ar fi plătite din bani privați, aș zice treaba lor. Dar problema este că sunt plătite din banii contribuabililor, iar eu nu suport risipa.
De aceea, am propus prim-ministrului ce nu a avut curaj nimeni să facă de zeci de ani încoace: să ieșim din această afacere comunistă păguboasă care încă risipește banii românilor fără absolut niciun scop altul decât îmbogățirea unor abonați la bani de la stat.
Concret, trebuie să vindem la licitație activele și toate creanțele de acolo. Să mai recuperăm ce putem și să nu mai plătim un milion de euro pe an unor firme stabilite din pix în 1999”, anunță ministrul Economiei.
În plus, Claudiu Năsui afirmă că în Ministerul Economiei sunt multe probleme uitate chiar și de zeci de ani, dar și multe ”surse de sifonare a banilor publici” pe care intenționează să le închidă, ca și pe aceasta.
La începutul anului, ministrul Claudiu Năsui a dezvăluit care sunt cele mai scumpe contracte din Ministerul Economiei
C.B.