Într-un interviu oferit SpotMedia.ro, Iulian Fota, director-general al Institutului Diplomatic Român, a explicat ce se întâmplă în zonă și ce a generat acest conflict.
“În Israel, avem în acest moment o criză surprinzătoare, care se află în antiteză cu evoluțiile din zonă înregistrate în ultimii ani”, a declarat Iulian Fota, pentru SpotMedia.ro.
“Am avut câteva evoluții spectaculoase. Israelul a reușit să-și îmbunătățească în ultimii ani relațiile cu câteva țări arabe. Normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită a dus și la apariția unor semnale pozitive și dinspre alte state arabe care luau în calcul să meargă pe această cale”, a subliniat analistul.
“Chiar înainte să izbucnească această parte violentă a crizei am văzut că între Israel și Emiratele Arabe Unite erau discuții despre intensificarea schimburilor comerciale”, a adăugat el.
Hamas a provocat tensiuni și violențe pentru a nu-și pierde influența
Iulian Fota: “Această criză îmi dă senzația că are un important element de artificialitate. Nu era obligatoriu să se ajungă la escaladarea tensiunilor.
Este surprinzătoare criza generată de Hamas, o organizație considerată a fi teroristă de către SUA și de multe state europene.
Brusc, Hamas a început să tragă cu zeci și sute de rachete. Asta ne-a făcut pe toți să ne întrebăm ce interes are această organizație să provoace o astfel de tensiune.
Hamas știa foarte bine că în urma unei reacții atât de directe și de vătămătoare la adresa statului Israel, acesta va răspunde.
Orice guvern al unui stat democratic, în momentul în care cetățenii sunt atacați prin astfel de acțiuni, e obligat să reacționeze.
Cred că Hamas era preocupată de procesul de normalizare a relațiilor dintre Israel și statele arabe din zonă.
Hamas e genul de organizație care, dacă în Orientul Mijlociu s-ar face pace, ar dispărea.
Hamas nu poate trăi din pace. Cred că încearcă, prin acțiuni violente, să compromită încercările de normalizare a relațiilor dintre Israel și statele arabe din zonă, tocmai pentru că acest proces nu-i convine.”
Problema palestiniană a pierdut din importanță
Iulian Fota: “Pe de altă parte, mai e un aspect. În ultimii ani, problema palestiniană a intrat într-un plan secund.
Multe state arabe se arată obosite de acest conflict care durează de zeci de ani.
Sunt nedumerite de lipsa de rezultate. Nemulțumite și de lipsa de performanță politică a unora dintre oficialii palestinieni. Totuși, dacă discutăm de un mare eșec, după ani și ani de zile, o parte din vină o poartă și liderii palestinieni.
Pur și simplu, probabil, unele state arabe s-au concentrat pe probleme mai apropiate intereselor imediate, lăsând într-un plan secund chestiunea palestiniană.
E posibil ca Hamas să fi ajuns și la o concluzie de genul că, dacă nu găsesc o modalitate rapidă să atragă din nou atenția asupra acestei probleme, e posibil ca aceasta să cadă și mai jos pe agenda unor state arabe.
Mai degrabă, din tot ce s-a întâmplat până acum, observ o dorință a Hamas de a readuce în prim planul opiniei publice internaționale conflictul israeliano-palestinian și de a reactiva confruntarea.
Ori de câte ori criza este escaladată, influența Hamas crește.
SUA se află într-o postură pe care o consider mai aplecată spre dialog cu Iranul.
Cancelariile importante, cum e și firesc, fac apel la calm, încearcă să pună un pic de presiune diplomatică pe cei implicați pentru detensionarea situației, dar pe de altă parte nu intervin încă direct. Vor să înțeleagă ce s-a întâmplat.”
Situația politică din Israel și cum a început conflictul
Atacurile cu rachete dinspre Fâșia Gaza către orașe din Israel, lansate de Hamas și Jihadul Islamic, îl ajută pe Benjamin Netanyahu, implicat în lupta pentru supraviețuirea politică, susține Iulian Fota, directorul Institutului Diplomatic Român.
După o a patra rundă de alegeri generale, în Israel nu s-a reușit formarea unei noi majorități parlamentare care să aducă un nou guvern.
După votul din 21 martie și eșecul actualului premier Benjamin Netanyahu de a forma o majoritate, Naftali Bennett, fost ministru al Apărării, încearcă să ajungă la un acord cu principalele formațiuni politice pentru a-l înlătura pe Netanyahu de la putere după 12 ani.
Conflictul armat, primul de o asemenea amploare după șapte ani, a fost generat de o serie de proteste ale palestinienilor nemulțumiți de decizia unei curți de justiție din Israel, amânată în urma protestelor, de a continua evacuările palestinienilor din partea de est a Ierusalimului.
Din Fâșia Gaza, un teritoriu controlat de Hamas, a fost lansat un atac cu zeci de rachete asupra orașelor Ashkelon, Ashdod și Tel Aviv din Israel.
Majoritatea rachetelor au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană al armatei Iron Dome. Cu toate acestea, unele și-au atins ținta, iar un copil de 5 ani a murit și patru persoane au fost ucise în Tel Aviv.
În urma acestui atac, forțele armate israeliene au reacționat și au lovit mai multe ținte din orașul Gaza, printre care și o clădire în care se presupune că aveau birouri conducători Hamas. 43 de civili din Gaza și-au pierdut viața.
Un atac surprinzător și violent
Autoritățile din Israel au fost luate prin surprindere de violența protestelor palestiniene.
“Nu am mai văzut acest gen de violență din octombrie 2000”, a declarat Kobi Shatabi, șeful Poliției din Israel, citat de Washington Post.
„Locuitori din Gaza, vă confruntați cu această operațiune militară, deoarece organizațiile teroriste au ales din nou să vă plaseze în prima linie”, a anunțat armata israeliană într-o postare pe Facebook.
„Stați departe de ei. Stați departe de locurile în care aceștia își desfășoară activitatea. Protejați-vă pe voi și pe familiile voastre”, au atenționat reprezentanții forțelor militare din Israel.
Radicalizarea mișcărilor palestiniene de protest, dorința Hamas de a compromite normalizarea relațiilor dintre Tel Aviv și statele arabe din zonă, dar și o prelungită criză politică în Israel au generat un nou conflict militar în regiune.
Joe Biden, președintele SUA, a anunțat prin reprezentanții departamentului de comunicare al Casei Albe, că primește rapoarte amănunțite cu ce se întâmplă în zonă și le-a cerut celor implicați să detensioneze cât mai repede situația.