După mai bine de un an în care ai purtat mască peste tot, lipsa ei te face să te simți… dezbrăcat. Cel puțin așa susțin americanii vaccinați care, începând din această săptămână, au scăpat de obligativitatea purtării măștii în aer liber.
Un reportaj Reuters realizat în rândul câtorva zeci de americani arată cum ți se schimbă viața când poți ieși din casă fără mască, obiectiv către care tinde inclusiv România în această vară.
Anita Glick, o profesoară aflată la pensie și vaccinată încă din februarie, spune că se simte liberă, pentru că a putut să iasă la plimbare cu câinii cu masca agățată la încheietură, mulțumită noilor reguli.
Dar chiar și cu măsurile relaxate din partea Centers for Disease Control (CDC), ea susține că va purta în continuare mască în preajma oamenilor, din respect.
”Nu-mi doresc să-l fac pe un străin să treacă strada, crezând că poate nu sunt vaccinată sau că sunt infectată”, spune aceasta.
Ea susține că, cel mai probabil, va continua să poarte masca pentru că o ajută să facă față alergiilor sezoniere, chiar dacă nu e ușor, iar ochelarii i se aburesc mereu.
Dincolo de beneficiile de prevenție a bolii, masca în Statele Unite a devenit simbolul viziunii politice și a moralității. Aceste asocieri îngreunează decizia unora de a renunța la mască, deși autoritățile spun că ea nu mai e necesară.
Emmanuel Long și AJ Barber, doi studenți de 19 ani complet vaccinați, purtau încă mască săptămâna aceasta, în excursia lor la Lincoln Memorial.
Long își face griji că decizia CDC e prematură, în condițile în care boala Covid-19 reprezintă un risc real în continuare, mai ales pentru cei imunocompromiși.
”Te simți dezbrăcat dacă nu-ți pui o mască pe față când ieși din casă”, spune și Barber.
Unii dintre cei vaccinați susțin că acele cazuri rare în care oamenii vaccinați se îmbolnăvesc totuși reprezintă motivul pentru care nu se simt confortabil fără mască.
”Nu mă cred Superman”, spune și Andrew Nussbaum, un american de 57 de ani, în timp ce-și savurează cafeaua la o terasa din Great Falls, Virginia, cu masca pe masă.
Și el este vaccinat, dar recunoaște că s-a panicat când a fost în vizită la un prieten și apoi a aflat că unii dintre invitați nu erau imunizați încă.
”Mă tem să nu iau virusul, sa devin unul dintre cazurile ciudate”, spune el.
Scepticismul rămâne
Vivi Smith, o avocată de 60 de ani din Washington, spune că s-a pierdut din credibilitatea CDC la începutul pandemiei, când agenția a jonglat cu recomandările de purtare a măștii. La început, agenția susținea că masca nu e necesară, apoi și-a schimbat recomandarea.
Ea poartă mască deși este vaccinată complet, dar spune că știe suficiente persoane nevaccinate și că nu vrea să-și asume acest risc.
”Îți respect dreptul ca în acest moment să nu porți o mască la exterior. Dar dacă văd că te apropii de mine, eu voi trece strada”, spune ea.
Există și zone rurale sau suburbane unde noile reguli dau apă la moară celor care oricum nu au practicat la scară largă purtarea măștii la exterior.
Mulți americani din acele zone consideră obligativitatea purtării măștii ca o încălcare a libertății, abordare încurajată și de fostul președinte Donald Trump, care spunea că utilizarea măștii ar trebui să fie o acțiune voluntară, în ciuda recomandărilor autorităților.
Erin Lobato, de 55 de ani, spune că anunțul CDC nu i-a schimbat viața în niciun fel. Ea spune că, deși nu e vaccinată, rareori a purtat o mască afară și nici nu s-a simțit vreodată presată să faca asta, așa cum a auzit ea că se întâmplă în orașele ”mai mari”.
”Mă bucur că CDC ține pasul și sper să ne permită să ne întoarcem la normalitate în curând”, mai spune ea.
Alții simt alt tip de eliberare: Tobias Krahnke, un economist în vârstă de 35 de ani, se temea să nu pară anti-mască dacă joacă tenis fără mască. Acum se bucură că în sfârșit poate intra fără griji pe teren, fără mască.
”Nu vrei să fii asociat cu un votant de-al lui Trump. Dar acum poți justifica decizia: faci asta pentru că așa spune CDC”, explică el.