Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, a transmis în direct pe Facebook începutul intervenției de vineri după-amiază de la Sintești, unde locuitorii ard deșeuri.
Acele focuri de la Sintești produc un fum greu, care urcă spre nord, ajunge deasupra Capitalei și poluează aerul pe care îl respiră bucureștenii.
În imaginile transmise de comisarul general pe Facebook se poate vedea clar cum, într-o vatră improvizată în curte, niște locuitori din Sintești ard surse de calculator. Din foc de ridică un fum gros.
Minute la rând, comisarii de mediu țipă la cei care ard deșeuri și îi amenință cu poliția. Dar aceștia nu vin la poartă și nu sting focul. La un moment dat, unul dintre comisari chiar sună și cere ajutor de la poliția din Vidra.
Proprietarii casei trimit mai întâi un copil spre poarta la care bat comisarii. Și abia apoi se lasă înduplecați să iasă și să stea de vorbă. Neagă că ar mai fi aprins focuri de deșeuri, de dimineață, dar nici nu pot explice de ce ard surse de calculator în curte. În cele din urmă, încep să arunce apă pe foc.
Comisarul general Octavian Berceanu spune că oamenii care ard deșeuri nu plătesc aproape niciodată amenzile încasate de la Garda de Mediu.
Și că, din păcate, până la o modificare a legislației, acumularea de astfel de amenzi contravenționale nu duce spre atragerea răspunderii penale.
Or, abia riscul de a merge la închisoare i-ar speria, probabil, pe cei care câștigă din ars gunoaie și astfel poluează Bucureștiul.
Cine și de ce dă foc la gunoi, în sudul Bucureștiului
Incendierea deșeurilor este o afacere de proporții, în localitățile din sudul Capitalei. Și există oameni care s-au specializat în diverse tipuri de incendieri.
Spre exemplu, în zona comunei Vidra (din care face parte și satul Sintești) - unde intervine vineri după-amiază Garda Națională de Mediu - se ard în mod curent componente de calculator și de alte dispozitive, pentru extragerea de metale.
Iar în comunele unde se produc legume - cum e Jilava - se arde cauciuc pentru încălzirea serelor.
De asemenea, sunt persoane care își predau gunoiul ca să fie ars pentru că îi costă mai puțin decât dacă l-ar da, cu contract, unei firme de salubrizare care să îl ducă la o groapă autorizată.
După cum Spotmedia.ro v-a relatat anterior, în aceste comune mulți oameni sunt disperați, din pricina incendiilor de deșeuri, care poluează și răspândesc un miros greu.
Parte dintre nemulțumiți postează filmări cu incendiile pe rețelele de socializare și fac reclamații. Dar intervențiile frecvente în forță ale comisarilor de mediu au început abia de curând.
Până nu demult, conducerea Gărzii de Mediu a explicat că instituția nu dispune de mijloacele necesare pentru a-i depista pe cei care ard deșeuri.
Și cu toate astea, se pare că oamenii care dau foc la deșeuri pot fi depistați.
Citește și: