Analişti de la Janes, agenţie britanică specializată pe probleme militare, au identificat – pe baza unor surse publice – 14 unităţi de infanterie ruseşti transferate sau care sunt în drum spre frontiera cu Ucraina.
De asemenea, au constatat şi mai multe sisteme de rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acţiune într-o regiune rusă de la frontiera ucraineană, conform unui articol publicat joi.
La frontiera cu Ucraina este un aflux de trupe din cadrul Brigăzilor 74 şi 35 motorizate, Brigăzii 120 de artilerie şi Regimentului 6 de tancuri din cadrul Districtului militar central. Acestea sunt însoţite de tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie şi echipamente de artilerie cu rază lungă de acţiune, inclusiv tunuri autopropulsate, lansatoare de rachete multiple TOS-1A şi "Uragan", transportate în Voronej cu trenul.
Sistemele de rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acţiune, aparţinând probabil Brigăzii 119 de rachete din regiunea Sverdlovsk, au fost desfăşurate în Voronej.
La sud de Voronej a fost amenajat un teren de antrenament dotat cu facilităţi de telecomunicaţii pe distanţe lungi şi un spital de campanie.
Respectivele dispozitive, P-260T şi Redut-2US, reprezintă un sistem de comunicaţii pe distanţe lungi la nivel de armată, ce nu sunt utilizate la nivel de batalion sau brigadă. Asta oferă un indiciu clar despre amploarea desfăşurării militare ruse.
Acumulări similare de trupe şi echipamente, provenind de la unităţi din Districtul militar Sud, ale căror baze se află la sute de kilometri distanţă în sudul şi în vestul Caucazului, au fost monitorizate în Crimeea şi regiunea vecină Krasnodar.
Ministerul rus spune că sunt exerciții
De la sfârşitul lunii martie, Rusia transferă importante cantităţi de echipamente şi tehnică militară spre frontiera ucraineană, în special în Crimeea şi în regiunile Voronej şi Rostov pe Don.
Ministerul rus al Apărării a venit târziu cu o explicaţie, calificând aceste mutări de trupe drept exerciţii de verificare a nivelului de pregătire de luptă după antrenamentele din iarnă în Districtul militar Sud şi Flota de la Marea Neagră, iar mai târziu a anunţat extinderea acestor exerciţii la întreaga armată.
Se pare că unităţile staţionate în Voronej şi în estul Crimeii au început într-adevăr exerciţii de antrenament.
Chiar dacă intenţiile Rusiei nu sunt încă foarte clare deocamdată, această comasare de trupe nedeclarată este cea mai importantă de la invazia în 2014 în Crimeea. Unele dintre echipamentele trimise cu trenul nu vor ajunge la destinaţie decât la mijlocul lunii aprilie.
Analizând trupele ruse desfăşurate pe teren, analiştii de la Janes sunt de părere că este puţin probabil ca forţele desfăşurate la frontiera ucraineană să fie într-o poziţie de a declanşa o ofensivă, dar acest lucru se poate schimba dacă Federaţia Rusă va continua să transfere trupe la frontiera ucraineană.
Cu toate acestea, a fost identificată deplasarea unor sisteme de apărare antiaeriană ale armatei ruse în regiunea Voronej, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum.
Totuşi, deşi în Crimeea se află o unitate strategică de apărare antiaeriană, nu există indicii clare că mijloacele de apărare antiaeriană tactică au fost transportate pentru a corespunde cu forţele blindate desfăşurate în teren anterior.
Jocul Rusiei
Chiar dacă mulţi analişti, atât ruşi, cât şi ucraineni şi occidentali, consideră că Rusia se pregăteşte să invadeze Ucraina, expertul militar rus Aleksandr Golţ exprimă o opinie diferită.
Fiind de acord că Moscova nu va declanşa ostilităţile până nu se va usca stepa din Donbas, el se întreabă totuşi de ce Kremlinul îşi arată intenţiile întregii lumi cu câteva săptămâni înainte de începerea unor eventuale operaţiuni.
De ce a renunţat la "maskirovka" (doctrina militară rusă - n.red.) şi la elementul surpriză, esenţiale pentru succesul unei operaţiuni militare, aşa cum a făcut-o de altfel în 2014.
Între timp, reţelele de socializare abundă în imagini cu transferuri de trupe şi echipamente, iar autorităţile ruse nu-i acuză pe bloggeri de "trădarea secretului de stat" şi nu le întocmeşte dosare penale ca până acum, ci lasă impresia că chiar îi încurajează să facă aceasta.
În opinia lui Golţ, Moscova a decis să negocieze cu Occidentul problema estului Ucrainei, Crimeea şi statutul ţării vecine, precum şi alte dosare. Cum? Șantajându-l cu începerea unui conflict în ţara vecină.
"Înseamnă oare aceasta că ostilităţi nu vor avea loc? Prin lansarea unui astfel de joc, este imposibil să se garanteze că totul va merge strict conform planului. Concentrarea trupelor într-o regiune explozivă este periculoasă în sine. Când toţi jucătorii se pregătesc de război, lumea este cu siguranţă ameninţată", concluzionează Golţ într-o analiză publicată joi în Ejenedelnaia Gazeta.