CEDO anunță progrese, în ciuda pandemiei, dar avertizează că nu este momentul pentru relaxare

CEDO anunță progrese, în ciuda pandemiei, dar avertizează că nu este momentul pentru relaxare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Statele membre din întreaga Europă continuă să facă progrese în implementarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), în pofida pandemiei CCOVID-19, conform ultimului raport anual al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.

Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a aborda problemele sistemice evidențiate de CEDO, inclusiv cele referitoare la maltratări sau decese cauzate de organele de forță, condițiile precare de detenție, precum și la cauze inter-statale și un număr tot mai mare de cauze privind limitări abuzive ale drepturilor și libertăților.

ADVERTISING

„Acest raport arată că obligația de implementare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului este luată foarte serios de către Statele Membre, chiar și în circumstanțele dificile”, a declarat Marija Pejčinović Burić, Secretarul General al Consiliului Europei, într-un comunicat d epresă.

„De asemenea, este foarte pozitivă tendința ONG-urilor și a Instituțiilor Naționale pentru protecția drepturilor omului de a se implica activ în acest proces, astfel făcându-l mai eficient și transparent.”

Nu e momentul pentru relaxare

„Cu toate acestea, nu este momentul potrivit pentru relaxare. Multe hotărâri importante rămân pe rol timp de mai mulți ani și un număr mic de cauze cu pondere înaltă nu este soluționat suficient de prompt. Statele Membre au datoria de a implementa hotărârile CEDO cu promptitudine și în deplină măsură. Și, aceasta nu este o solicitare amabilă - este o condiție obligatorie.”

ADVERTISING

Raportul arată că în total 983 de cauze au fost închise de către Comitetul de Miniștri în 2020 ca urmare a măsurilor întreprinse de Statele Membre.

Dintre cele 983 de cauze, 187 (19%) au fost ”cauze de referință”, adică acelea care evidențiază noi probleme structurale sau sistemice, și 796 (81%) au fost cauze repetitive.

La sfârșitul anului 2020, 5 233 de cauze erau pendinte în așteptarea unei executări depline de către Statele Membre, dintre care 1 258 (24%) au fost cauze de referință și 3 975 (76%) au fost repetitive. 634 de cauze de referință rămâneau pe rol timp de peste 5 ani, dar numărul unor astfel de cauze a scăzut începând cu anul 2016.

ADVERTISING

Raportul constată că în anul 2020 plata satisfacției echitabile dispusă de CEDO în beneficiul reclamanților a fost efectuată în termen în 581 de cauze.

Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2020, Comitetul de Miniștri aștepta confirmarea plății în 1 574 de cauze, peste două treimi din care erau în întârziere de mai bine de șase luni.

În cele din urmă, raportul subliniază că în anul 2020 Comitetul de Miniștri a primit un număr record de 176 de comunicări oficiale de la organizațiile non-guvernamentale și Instituțiile Naționale pentru protecția drepturilor omului care vizau 28 de State.

Comitetul a primit, de asemenea, și primele cinci comunicări din partea Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇