De când lumea, rechinii au fascinat. Iar o descoperire recentă îi face și mai interesanți. Oamenii de știință au descoperit întâmplător că trei specii de rechin strălucesc în întuneric.
Este vorba despre rechinul kitefin, rechinul lucifer și rechinul lanternshark sudic.
Mai mult, primul, pe numele lui științific (Dalatias licha), care poate ajunge până la 1,8 metri în lungime, a primit și titlul de cea mai mare vertebrată luminoasă cunoscută.
Cercetătorii l-au numit „rechinul luminos gigantic”, arată The Guardian.
Bioluminescența este un fenomen răspândit în rândul speciilor marine, însă aceasta este prima oară când a fost documentată și în cazul rechinilor.
Citește și Specie de rechin, filmată pentru prima oară ”mergând” pe fundul oceanului
Însă, după cum amintesc cercetătorii de la Universitatea Catolică din Louvain, Belgia, și Institutul Național pentru Cercetarea Acvatică și Atmosferică din Noua Zeelandă, autorii studiului, să nu uităm că oceanele reprezintă unul dintre cele mai puțin studiate ecosisteme de pe planeta noastră.
Iar dintre specii mai cu seamă rechinii sunt mai dificil de studiat, deoarece trăiesc în ceea ce este cunoscută drept zona mesopelagică sau „de amurg” a oceanului, la o adâncime de 200 și 1.000 de metri, în care lumina soarelui nu poate ajunge.
Vezi și Un bărbat s-a luat la bătaie cu un rechin pentru a-şi salva soţia