Vaccinul împotriva covid-19 dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford poate fi administrat personelor în vârstă de peste 65 de ani, a anunţat miercuri Comitetul de experţi în vaccinuri al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.
Grupul Strategic Consiltativ de Experţi în Vaccinare al ONU (SAGE) recomandă – în aceste recomandări foarte aşteptate – utilizarea vaccinului AstraZeneca/Oxford ”chiar dacă sunt prezente variante (ale noului coronavirus) într-o ţară”.
Mai multe țări au luat decizia să administreze acest vaccin doar persoanelor cu vârsta de până în 65 de ani, considerând ca fiind insuficientă testarea realizată pentru persoanele de peste 65 de ani.
De exemplu, Comisia germană de vaccinare (STIKO) şi-a reiterat vineri recomandarea ca vaccinul AstraZeneca să nu fie administrat persoanelor cu vârste de peste 64 de ani, contrar recomandării Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care a autorizat acest vaccin împotriva COVID-19 pentru toate vârstele începând cu cea de 18 ani, relatează AFP.
Nici Austria nu recomandă vaccinul AstraZeneca la persoanele de peste 65 de ani. Și în România, s-a luat decizia ca vaccinul AstraZeneca să fie administrat persoanelor între 18 şi 55 de ani, cu rapel recomandat la 8 săptămâni.
Eficienţa acestuia creşte după administrarea celei de a doua doze, se arată într-un studiu, citat de Reuters.
Miercuri, 10 februarie, a început vaccinarea cu AstraZeneca în România, autoritățile apreciind că a fost un maraton al înscrierilor, fiind înregistrată o medie de 16.000 de programări pe oră.
În fapt, cei care au încercat să se programeze au descris situații mai degrabă haotice la programarea cu vaccinul Astra Zeneca. Deși e pentru cronici și ”esențiali”, de fapt, totul depinde de operator.