În Siria suferă de foamete mai mulţi oameni ca oricând, iar situaţia s-ar putea agrava, au avertizat mai multe organizaţii neguvernamentale luni.
Avertismentul vine în ajunul unei conferinţe internaţionale privind ajutoarele care va avea loc la Bruxelles, transmite AFP.
La peste nouă ani de la începutul unui război intern complex, luptele au scăzut în intensitate, dar urgenţa persistă, taberele de refugiaţi sunt supraaglomerate, iar populaţia strămutată este de ordinul milioanelor şi este dependentă de ajutoarele umanitare.
"În prezent, circa 9,3 milioane de sirieni merg la culcare flămânzi, iar alte două milioane sunt în pericol de a ajunge în aceeaşi situaţie", au avertizat mai multe organizaţii neguvernamentale internaţionale într-un comunicat comun.
În Siria, insecuritatea alimentară afectează cu 42% mai mulţi oameni decât anul trecut, arată textul semnat, printre alţii, de Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi (NRC), Oxfam, CARE şi Mercy Corps.
"Sirienii, care au suferit deja practic un deceniu de război şi strămutări, se confruntă în prezent cu un nivel de foamete fără precedent", afirmă organizaţiile, atrăgând atenţia că "dacă finanţările şi accesul umanitar nu se ameliorează, numeroşi sirieni, în special cei refugiaţi în regiune, vor fi şi ei la limita foametei".
"Asistenţa internaţională este acum mai necesară ca oricând", susţin semnatarii.
Conferinţa de marţi, de la Bruxelles, sub patronajul ONU şi al Uniunii Europene, urmăreşte să încurajeze donatorii să îi ajute mai mult pe cei afectaţi de conflictul din Siria, atât în ţara afectată de război, cât şi în străinătate.
Conflictul din Siria, declanşat în 2011, s-a soldat până acum cu peste 380.000 de morţi şi a obligat jumătate din populaţie să se refugieze în alte regiuni din ţară sau peste hotare.