Militarii chinezi, pe post de cobai pentru găsirea unei soluții împotriva epidemiei. Guvernul a decis injectarea soldaților cu vaccinul CanSino

Militarii chinezi, pe post de cobai pentru găsirea unei soluții împotriva epidemiei. Guvernul a decis injectarea soldaților cu vaccinul CanSino
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Militarii chinezi  vor fi primii oameni care vor fi injectați în masă cu un vaccin împotriva COVID-19.

Firma chineză CanSino Biologics a anunțat într-o declarație depusă la bursa din Hong Kong că în Comisia Militară Centrală a Chinei s-a decis ca militarii chinezi să fie injectați cu Ad5-nCoV, o versiune de vaccin realizat de această companie, anunță Reuters. Serul va fi administrat timp de un an. 

Nimeni nu garantează aprobarea pe scară largă a vaccinului

În declarație, Yu Xuefeng, președintele CanSino Biologics, a spus că studiile clinice de faza I și II ale candidatului la vaccin au demonstrat „un nivel ridicat de siguranță” și un răspuns imunologic la pacienți. El a avertizat că studiile arată doar că vaccinul are potențialul de a preveni răspândirea COVID-19, iar aprobarea vaccinului nu garantează că va fi autorizată pentru utilizarea comercială mai largă în viitor, anunță Reuters. 

ADVERTISING

CanSino Biologics a dezvoltat vaccinul împreună cu Academia de Științe Medicale Militare, un institut de cercetare medicală condus de Armata de Eliberare a Poporului din China. Cele două organizații au colaborat anterior și la realizarea unui vaccin contra Ebola. Guvernul chinez a aprobat vaccinul împotriva Ebola pentru utilizare pe scară largă în 2017.

VaccinLucruNYT
Peste 125 de vaccinuri se află în diverse faze de testare. Acum, alături de cel realizat de Oxford, a intrat în ultima fază de testare pe oameni și cel produs de compania chineză Cansino

Competiție dură cu vaccinul Oxford

Vaccinul Ad5-nCoV de la CanSino este cea mai avansată soluție dezvoltată de experții din China împotriva epidemiei de COVID-19. Dar nu se află într-o fază atât de avansată ca vaccinul Oxford. Acesta a intrat în urmă cu două săptămâni în faza a III-a de testare pe oameni (eșantion mare, peste 3.000 de persoane). Vaccinul CanSino a transformat faza a III-a de testare într-o campanie de vaccinare în masă a militarilor chinezi.

ADVERTISING

Vaccinul dezvoltat de compania CanSino a fost primul din lume care a început studiile clinice, în data de 16 martie. Compania a efectuat studii de fază I și II în Wuhan, China, și a publicat rezultatele înregistrate în revista medicală The Lancet.

La jumătatea lunii mai, CanSino a anunțat, de asemenea, un parteneriat cu Consiliul Național de Cercetare din Canada și a obținut undă verde pentru a începe studiile clinice cu pacienți canadieni. Studiile se desfășoară pe o perioadă de șase luni în parteneriat cu cercetătorii de la Universitatea Dalhousie din Halifax, Nova Scotia.

Vaccinul Oxford, susținut de SUA și Uniunea Europeană

Oxford Vaccine Group a anunțat că rezultatele finale pentru primul test la un vaccin pentru coronavirus pe oameni sunt încurajatoare, iar guvernul britanic se pregătește să ridice o fabrică pentru a produce milioane de doze. Compania AstraZeneca, asociată cu Oxford Group, a anunțat zilele trecute că e în curs de a pregăti facilități de producție pentru 2 miliarde de doze de vaccin. Cu toate acestea, serul dezvoltat de Oxford Group împreună cu compania AstraZeneca nu oprește răspândirea virusului, testele de până acum arată doar că oprește evoluția bolii.

ADVERTISING

“În aprilie, directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, a declarat că oamenii de știință ar putea ști încă din iunie sau iulie dacă vaccinul Oxford funcționează. Cercetătorii care efectuează teste pe animale au raportat săptămâna trecută că maimuțele care au primit o singură doză de ser au produs anticorpi împotriva virusului într-o lună. Vaccinul nu a protejat complet animalele de infecție, dar a părut să le împiedice să dezvolte leziunile pulmonare grave care au luat atât de multe vieți”, se arată într-un articol publicat de “The Guardian” în data 17 mai.

În acest moment din cele peste 125 de proiecte de vaccin aflate în diferite faze de testare, vaccinul dezvoltat de Oxford și cel dezvoltat de CanSino sunt cele mai avansate în testarea pe oameni, amândouă aflându-se în ultima fază - a treia. Șansele ca în luna octombrie unul dintre cele două sau chiar amândouă să intre în producția de masă au crescut.

Care sunt fazele pe care un vaccin pentru coronavirus trebuie să le treacă până la aprobare?

STUDII PRECLINICE: Oamenii de știință injectează vaccinul animalelor pentru a vedea dacă există o reacție imunologică.

FAZA 1 – TESTAREA SIGURANȚEI ȘI A DOZAJULUI: Vaccinul se administrează unui număr mic de oameni (între 35 și 50) pentru a fi testată siguranța acestuia și pentru a se obține dozajul optim. În această fază se confirmă și apariția imunizării organismului.

FAZA 2 – MĂRIREA GRUPULUI PENTRU TESTAREA SIGURANȚEI: Vaccinul se administrează la sute de persoane împărțite în grupuri de vârstă pentru a vedea dacă vaccinul acționează diferit în cadrul lor. Studiile monitorizează în continuare siguranța vaccinului și capacitatea serului de a stimula sistemul imunitar.

FAZA 3 – TESTAREA EFICIENȚEI PE SCARĂ LARGĂ: Vaccinul se administrează la mii de oameni, calculându-se rata de infectare prin comparația cu grupul de control în care un număr important de voluntari au primit tratament placebo (neutru din punct de vedere medical). Studiile determină eficiența vaccinului.

APROBARE: Autoritățile de reglementare din fiecare țară examinează rezultatele studiilor și decid dacă aprobă sau nu vaccinul. În timpul unei pandemii, un vaccin poate primi și o autorizație de utilizare de urgență înainte de a obține o aprobare oficială. Este varianta pe care se va merge acum.

PROGRAM ACCELERAT: Guvernul american a selectat cinci proiecte de vaccin pentru coronavirus care primesc o finanțare suplimentară de miliarde de dolari în timpul dezvoltării lor printr-un program federal, supervizat de armată.

FAZE DE TESTARE COMASATE: Un alt mod de a accelera dezvoltarea vaccinului este comasarea fazelor. Unele vaccinuri sunt acum în prima fază de testare pe oameni. Strategia e să se folosească sute de oameni începând cu faza 1 nu zeci, iar dacă totul merge bine, se trece direct în faza a treia de testare (pe mii de oameni), câștigându-se timp prețios, de ordinul lunilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇